funkcja kwadratowa
pomocy: od wrzesnia do czerwca wlacznie fabryka produkowala 9000 rowerow miesiecznie. w lipcu i w
sierpniu produkcja w kazdym z tych miesiecy spadla o ten sam procent i w sierpniu
wyprodukowano 5760 rowerow. oblicz, o ile procent spadla produkcja w lipcu.
28 lip 11:48
pomagacz:

we wrześniu i każdym kolejnym miesiącu produkcja = 9000
lipiec − x% = sierpień − x%
sierpień = 5760
9000 = 100%
5760 = y%
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 5760 * 100 | | 576 | |
y% = |
| = |
| = 64% |
| | 9000 | | 9 | |
x% = 100% − y% = 100 − 64 = 36%
jak tak ma wyglądać to spoko, jeśli o inny sposób chodzi to tylko wytłumaczyć w jakim dziale
siedzisz i się pomyśli
29 lip 10:22
ICSP: Inaczej. Odp. to 20%
29 lip 11:22
ICSP: 9000 − ilość rowerów które były na początku lipca
| | x | |
9000 * |
| − ilość rowerów jakie były pod koniec lipca ale i również ilość rowerów która |
| | 100 | |
była na początku sierpnia.
x − liczba procent o zmalała produkcja rowerów zarówno w sierpniu jak i w lipcu.
| | x | | x | |
(9000 * |
| )* |
| − ilość rowerów pod koniec sierpnia = 5760 |
| | 100 | | 100 | |
| | x | | x | |
(9000 * |
| )* |
| = 5760 |
| | 100 | | 100 | |
0,9x
2 = 5760
x
2 = 6400
x = 80 v x = −80 z ty że drugie odrzucamy bo procenty nie mogą być ujemne.
Czyli produkcja w lipcu spadła o 20%
29 lip 12:31