Ciągi geometryczne !
`.ewela: a takie zadanie ciagów geometrycznych
: a) a5−a3=1680 i a3+a4=560
b)a1+a5=1285 i a2*a4=6400
cwiczyłam takie zadania 3 h i i nic nie kumam
29 lip 16:27
ICSP: a
5 − a
3 = 1680
a
1*q
4 − a
1*q
2 = 1680
a
1(q
4 − q
2) = 1680
| | 1680 | |
a1 = |
| q ≠ 0 v q ≠ 1 v q ≠ −1 |
| | q4 − q2 | |
a
3 + a
4 = 560
a
1(q
2 + q
3) = 560 q ≠ −1 v q ≠ 1
| 1680 | |
| * (q2 + q3) = 560 |
| q4 − q2 | |
| 1680 | |
| * q2(q+1) = 560 |
| q2(q2−1) | |
3q + 3 = q
2 − 1
q
2 − 3q − 4 = 0 ⇔ q
2 +q − 4q −4 = 0 ⇔ q(q+1) − 4(q+1) = (q+1)(q−4)
q = −1 v q = 4
czyli q = 4
no i nie wiem co mam wyznaczyć:(
29 lip 16:34
`.ewela: dziękuję
29 lip 16:36
`.ewela: a1 i iloraz
29 lip 16:39
ICSP: q = 4
a1 = 7
29 lip 16:40
`.ewela: dobrze to jest bo mam tak w odpowiedziach
29 lip 16:41
`.ewela: ICSP
jakim sposobem to rozwiązałeś?
29 lip 16:43
ICSP: wyznaczenia a1 i podstawienia do drugiego równania.
29 lip 16:45
`.ewela: głowa mnie juz boli ja nie moge z tymi ciagami
29 lip 16:47