PROblem
TOmek:

Potrafi mi ktoś potwierdzić i dopowiedzięc na temat wykresu funkcji:
y=2
−x
−−−−−−−
jest to odbicie względem osy OY, jakoś tak bedzie wyglądac jak na obrazku?
23 lip 15:26
Basia:
to nie jest poprawny wykres
f(x) = 2−x
f(−1) = 2−(−1) = 21 = 2
f(−2) = 2−(−2) = 22 = 4
f(−3) = 2−(−3) = 23 = 8
itd.
cały wykres y=2x odbijasz symetrycznie względem OY
23 lip 15:29
TOmek:

aha, pomyliło mi sie z wartoscią bezwzględna, czyli ten mój wykres powyzszy jest do y=2
|x|
a ten w tym poscie jest do y=2
−x
tak?
23 lip 15:33
23 lip 16:49
TOmek: ok
23 lip 17:35
Basia:
czerwone to y = 2x
czarne to y= 2−x
i to jest dobrze
natomiast ten wykres z pierwszego rysunku to nie jest wykres y = 2|x|
to jest wykres takiej funkcji:
2x dla x<0
y =
2−x dla x≥0
23 lip 19:42
TOmek: ok, czaje
23 lip 21:27