Znajdź kąt α
LaBruja: Znajdź kąt α:
Doprowadziłam do takiej postaci, ale dalej nie umiem...
2sin2α=sin
2α
29 lip 17:46
Jack:
wykorzystaj to:
sin2α=2sinαcosα
29 lip 17:59
LaBruja: ajj... doszłam do postaci:
4sin
2α+cosαsinα=tgα
I znowu się zacięłam

poproszę następną wskazówkę!
29 lip 18:24
Jack:
skoro już masz 2sin2α=sin2α to teraz
4sinαcosα=sin2α
sinα(4cosα−sinα)=0
więc sinα=0 lub sinα=4cosα
i próbuj teraz.
29 lip 18:32
LaBruja: Jezu... to jest dla mnie za trudne. Mógłbyś mi napisac co i jak do konca zrobiles?
29 lip 18:57
Trivial: Przecież napisał.

sinα=0 lub sinα=4cosα
tgα=4
29 lip 19:05
Jack:
29 lip 19:07
LaBruja: haha xD faktycznie bo tg=sin/cos
chyba jestem dzisiaj bardzo zmeczona

Wielkie dzięki

!
29 lip 19:16
ICSP: ale można by było dalej to rozwiązywać i liczyć sinusa i cosinusa? Czy to juz po prostu nie ma
sensu?
29 lip 19:52
Jack:
można (jeśli dobrze rozumiem), ale rozwiązanie będzie identyczne jak dla tgα=4.
29 lip 22:26