znajdź równania stycznych
Ewa: Znajdź równania stycznych do okręgu x2+y2=1 przechodzących przez punkt P=(0,2)
29 lip 19:30
Godzio:
Styczne mają równania:
y = ax + 2 ⇒ ax − y + 2 = 0 x
2 + y
2 = 1 ⇒ S(0,0) r = 1
Odległość środka okręgu od stycznych jest równa długości promienia:
| | 2 | |
d = r ⇒ |
| = 1 ⇒ 2 = √a2 + 1 ⇒ a2 = 3 ⇒ a = √3 lub a = −√3 |
| | √a2 + 1 | |
Odp:
1 styczna: y =
√3x + 2
2 styczna: y = −
√3 + 2
29 lip 19:32
ICSP: Witaj Godziu
29 lip 19:44
Godzio:
Witam
29 lip 19:48
Ewa: A jak napisać równania prostych przechodzących przez p A o śr w p.(2,−2) i r=3
a)(5,−2)
b)(5,5)
próbowałam zrobić adekwatnie do tego, ale coś mi nie idzie
29 lip 19:54
Godzio:
Rozumiem tak: środek okręgu S(2,−2) promień r = 3, punkt A(5, − 2) tak ?
29 lip 20:02
Ewa: tak
29 lip 20:11
Godzio:
W pierwszym trzeba zauważyć że punkt A spełnia równanie okręgu,
(x − 2)
2 + (y + 2)
2 = 9 po podstawieniu:
(5 − 2)
2 + (−2 + 2)
2 = 9
9 = 9
Czyli tutaj jest jedna styczna: x = −2 (ponieważ jedna ze współrzędnych punktu A jest taka sama
jak współrzędna środka )
b)
Tutaj podobnie, tyle że prosta będzie postaci y = ax + b
(5,5) ⇒ y = ax + b ⇒ 5 = 5a + b ⇒ b = − 5a + 5
y = ax − 5a + 5 ⇒ ax − y − 5a + 5 = 0 S(2,−2) r = 3
| | |2a + 2 − 5a + 5| | |
d = |
| = 3 ⇒ |−3a + 7| = 3√a2 + 1 /2 ⇒ |
| | √a2 + 1 | |
9a
2 − 42a + 49 = 9a
2 + 9
− 42a = − 40
| | 20 | | 5 | |
y = |
| x + |
| / * 21 ⇒ 20x − 21y + 5 = 0 |
| | 21 | | 21 | |
29 lip 20:12
Ewa: ale godzio zauważ, że w b) są dwie styczne, jedna jest o takim równaniu, jakie wyliczyłeś, a
druga to x=5, ale nie wiem jak do tego dojść. Tak wywnioskowałam z rysunku, który sobie
sporządziłam w układzie współrzędnych
29 lip 20:17
Godzio:
No tak ... Takie rozwiązanie nie pokaże nam stycznej postaci x = c
29 lip 20:20
Ewa: A wiesz jak do tego dojśc?
29 lip 20:29
Godzio:
Tych prostych chyba nie da się wyznaczyć po przez obliczenie
29 lip 20:40
29 lip 22:27
Basia:
ad. b
błąd polega na założeniu , że prosta ma równanie y=ax+b
to założenie jest niczym nie uzasadnione, bo nie każda prosta ma równanie tej postaci
dlatego w zadaniach tego typu powinno się korzystać z równania:
Ax+By+C=0
co jednak komplikuje obliczenia, albo, co jest prostsze, rozważać zawsze dwa przypadki:
1. prosta ma równanie y=ax+b
2. prosta ma równanie x=c
30 lip 04:23
Ewa: Basiu, a co myślisz o obliczeniu punktów styczności, a następnie na ich podstawie obliczenie
dwóch prostych AB i AC. I tym sposobem wyszła mi prosta x=5, ale znów ta druga styczna mi
wyszła jakaś dzika.
Wolałabym rozkmnić zadanie z ta postacią ogólna, no ale cięzko niestety.
30 lip 07:15
Jack:

b)
1. Żeby wyznaczyć prostą styczną do okręgu S(2,−2) i r=3 przechodzącą przez A(5,5), musimy
znaleźć punkt na okręgu (x−2)
2+(y+2)
2=9 ⇒ y=
√9−(x−2)2−2 ∨ y= −
√9−(x−2)2−2
2. Łatwo policzyć, że odległość A od B jest równa 7 (ponieważ odl. A od O jest równa
√(5−2)2+(5+2)2=
√58, a promień okręgu 3).
3.a Układamy równanie na odległość A(5,5) od B(x,
√9−(x−2)2−2), która jest równa 7.
(x−5)
2+(
√9−(x−2)2−2−5)
2=49
x
2−10x+25+9−(x−2)
2−14
√9−(x−2)2=0
x
2−10x+25+9−x
2+4x−4=14
√9−(x−2)2
−6x+30=14
√9−(x−2)2 /
2 (zał. x≤5)
36(x−5)
2=196(−x
2+4x+5)
36(x−5)
2=196(x+1)(x−5)
(x−5)[36(x−5)−196(x+1)]=0
(x−5)(36x−180−196x+196)=0
(x−5)(−160x+16)=0
x=5 ∨ x=0,1 ∊D
3.b Można jeszcze sprawdzić rozwiązania dla dolnego okręgu, ale widać, że będzie brak
rozwiązań, więc pominę.
4.
Dla x
1=5 mamy z równania okręgu (x−2)
2+(y+2)
2=9 , że y
1=−2, stąd B(5,−2), stąd wobec A(5,5)
prostą jest linia pionowa x=5
| | 1 | |
Dla x2= |
| mamy z y= √9−(x−2)2−2, że y2=√5,39−2 (pewnie gdzieś się machnąłem).
|
| | 10 | |
Stąd mając dwa punkty również można będzie wyznaczyć prostą.
Metoda jest dokładnie analogiczna do tej, którą podałem w linku...
30 lip 12:01
Basia: Nie bardzo rozumiem jakim sposobem najpierw wyznaczyłaś punkty styczności ?
Przecież tak długo, jak długo nie wiemy o jaką prostą chodzi nie wiemy też o jaki punkt
styczności chodzi.
Odradzam użeranie się z postacią ogólną.
Po pierwsze dlatego, że są tam trzy parametry i trudno z nimi walczyć.
Po drugie dlatego, że ostatecznie i tak trzeba rozważyć dwa przypadki:
| | A | |
B≠0 co się sprowadza do równania w postaci kierunkowej y = |
| x+Y{C}{B} |
| | B | |
| | C | |
B=0 co się sprowadza do równania x= |
| |
| | A | |
Ostatecznie najbardziej efektywne (nie biorąc pod uwagę metody obrazkowej) jest rozważenie tych
dwóch przypadków y=ax+b i x=c.
Można zresztą szybko sprawdzić czy ten drugi ma prawo zachodzić, bo zachodzi ⇔
x
s+r = x
0 lub x
s−r=x
0 gdzie x
s odcięta środka, a x
0 odcięta punktu przez który ma
przejść styczna.
30 lip 12:02
Jack:
przy drugim pierwiastku się pomyliłem... nie będzie x
2=0,1. No ale to już rachunki, a muszę
uciekać... Liczę, że ktoś mnie poprawi
30 lip 12:07
Basia:
Jack oczywiście metoda dwusiecznej jest poprawna tylko po co to aż tak komplikować ?
Nie prościej zbadać kiedy każdy z dwóch układów równań z parametrem ma dokładnie jedno
rozwiązanie?
Jeden to ten, który rozwiązał Godzio
Drugi to:
(x−2)2+(y+2)2=9
x = c
30 lip 19:05
Jack:
to chyba nie taka straszna komplikacja... Poza tym od razu mamy wszystkie rozwiązania, nie
musimy się domyślać, że jest jeszcze jakieś rozwiązanie, którego inna metoda nie pozwoliła
znaleźć.
Gdybyśmy wiedzieli ile i jakiego rodzaju mamy rozwiązania, to... może było by nieco prościej
(rachunkowo). Nie upieram się, niemniej w "metodzie dwusiecznej" (daję cudzysłów bo metodą
dwusiecznej można by też nazwać metodę bazującą na tangensach) mamy tak naprawdę jedno
równanie z którego wychodzą wszystkie rozwiązania.
31 lip 12:30
Basia:
ależ wiemy, jeżeli chwilę pomyślimy
przez każdy punkt płaszczyzny leżący na zewnątrz okręgu przechodzą [P[dwie proste
styczne]] do tego okręgu
1. pierwszy sposób rozumowania
skoro rozwiązanie układu
równanie okręgu + prosta y = ax+b
dało tylko jedną prostą, to druga musi mieć równanie y = c
2. drugi sposób rozumowania
jeżeli xs+r = x0 lub xs−r=x0 to jedną ze stycznych musi być prosta x=x0
drugą dostaniemy rozwiązując układ jak wyżej
31 lip 17:55
Jack:
Ok, faktycznie dużo krócej, a i rozumowanie lekkie
31 lip 21:08