pomozcie
zadanie: do suszarni przywieziono 1960 kg kawy o zawartosci 10% wody. po wysuszeniu zawartosc wody
wyniosla 2%. ile kilogramow kawy otrzymano po wysuszeniu? odp.1800 kg
25 lip 13:56
ICSP: Najpierw liczymy ile było wody w 1960kg kawy
1960 * 0,1 = 196
1960 − 196 = 1764 − ilość czystej kawy (bez wody)
wiemy że woda stanowi ostatecznie 2% czyli czysta kawa stanowi 98%
98% − 1764
100% − x
x = 176400 : 98 = 1800
25 lip 14:10
Trivial:
Oznaczenia:
m
c = 1960 kg − masa całkowita
m
c' − masa całkowita po wysuszeniu (szukana)
m
k − masa suchej kawy
m
w − masa wody
m
w' − masa wody po wysuszeniu
Wiemy, że:
m
w = 10%m
c,
a po wysuszeniu:
m
w' = 2%m
c'
m
c = m
k + m
w
m
c' = m
k + m
w'
Odejmujemy te dwa równania od siebie i otrzymujemy:
m
c − m
c' = m
w − m
w'
Podstawiamy, co wiemy:
m
c − m
c' = 10%m
c − 2%m
c'
m
c − 10%m
c = m
c' − 2%m
c'
m
c(100%−10%) = m
c'(100%−2%)
m
c*90% = m
c'*98%
Podstawiamy dane i otrzymujemy:
| | 90 | |
mc' = |
| *1960kg = 1800kg. |
| | 98 | |
25 lip 14:13