rownania
pomozcie: w 1 kg wody morskiej z baltyku jest 1,2 dag soli a w 1 kg wody z morza martwego jest 2,7 dag
soli. ile wody trzeba odparowac z 10 kg wody z morza baltyckiego zeby otrzymac zasolenie tej
wody takie jak w morzu martwym? odp. 50/9 kg
2 sie 19:47
pomozcie: wie ktos?
2 sie 23:23
ICSP: ktoś wie
2 sie 23:43
ICSP: Zadam ci kilka pytań.
Skoro w 1kg jest 1,2dag soli to ile soli jest w 10 kg?
Jeżeli odparowujemy wodę to czy ilość soli się zmiesza?
2 sie 23:43
ICSP: I jakie jest wzór na stężenie procentowe?
2 sie 23:44
pomozcie: ?
3 sie 10:39
ICSP: nawet na te pytania nie potrafisz odpowiedzieć?
3 sie 10:47
pomozcie: w 10 kg jest 12 dag soli
wzor na stezenie procentowe to cp=ms+m rozp *100%/mr
3 sie 10:52
3 sie 11:00
pomozcie: dzieki
3 sie 11:04
pomagacz:
najpierw rozpiska
1kg
H2Obałtyk → 1,2dag
soli
1kg
H2Omartwe → 2,7dag
soli
1kg
H2Obałtyk → 1,2dag
soli
1kg
H2Omartwe → 2,7dag
soli
10kg
H2Obałtyk → 12dag
soli
10kg
H2Omartwe → 27dag
soli
czyli w 10kg
H2Obałtyk jest za dużo wody, a ma być 27dag soli
10kg
H2O → 12dag
soli
x
H2O → 27dag
soli
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 27 * 10 | |
x = |
| = 22,5kgH2O |
| | 12 | |
dalej już nie wiem, sorki, może komuś to się przyda
3 sie 11:12