trygonometria
tomq: 2tgx + 3ctgx + 5 = 0
2+3ctg
x+5ctgx=0
delta=25−4*6=1
ctgx1=−1
z tego by wynikało, że rozwiązania to
3π/4+kπ i tam 5π/4 +kπ oraz to −2/3 + kπ, ale na końcu mam całkiem inaczej.. bo zrobione było
na tangensie.. dlaczego?
1 sie 14:16
tomq: 3ctg2x+5ctgx+2=0
1 sie 14:18
Jack:
podstaw t=ctgx i licz. Potem po wyliczeniu t1, t2 wróc do podstawienia.
1 sie 16:14
tomq: no ale ja to zrobiłem, chodzi mi o wynik..
1 sie 17:29
Godzio:
| | 3 | | π | | π | |
2tgx + |
| + 5 = 0 x ≠ { |
| + |
| * k } k ∊ C |
| | tgx | | 2 | | 2 | |
2t
2 + 5t + 3 = 0
| | 3 | |
tgx = − |
| lub tgx = − 1 |
| | 2 | |
| | 3 | | π | | 5π | |
x = arctg(− |
| ) lub x = |
| + kπ [ Wynik można zapisać też tak: x = |
| + kπ, to |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
jest po prostu dodatnie jednego okresu do rozwiązania ]
Zapis inny jeśli jesteś w szkole średniej:
| | 3 | |
x = α + kπ gdzie tgα = − |
| k ∊ C |
| | 2 | |
1 sie 18:17