matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
voltage:
Witam! Może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego to wyrażenie:
a
x
−1
0
lim x→0
(dla mnie jest to symbol nieoznaczony
)
x
0
zbiega do ln a?
2 sie 14:00
Trivial:
1. Reguła de l'Hospitala.
a
x
−1
lim
x→0
=[H]= lim
x→0
a
x
lna = lna.
x
2. Bez pochodnych. Niech z=a
x
−1 x→0 ⇒ z→0 z+1 = a
x
x = log
a
(z+1)
z
1
lim
x→0
{a
x
−1}{x} = lim
z→0
= lim
z→0
=
log
a
(z+1)
1
log
a
(1+z)
z
1
= lim
z→0
= g
log
a
[(1+z)
1/z
]
Wyrażenie (1+z)
1/z
zbiega do e, czyli:
1
g =
= lna.
log
a
e
2 sie 14:19
voltage:
Dzięki
2 sie 14:25