matematykaszkolna.pl
funkcje asia: witamemotka
 3 
oblicz największą wartość funkcji określonej wzorem f(x)=

x2−2x+5 
 3 
Czegoś tu nie rozumiem. w odpowiedziach podany jest wynik

, a przecież a jest większe od
 4 
0, a kiedy a jest większe od zera to funkcja nie ma wartości największej.
29 lip 12:03
Jack: całość będzie największa gdy mianownik będzie najmniejszy (skoro licznik się nie zmienia)... Zbadaj najmniejszą wartość mianownika, czyli funkcji x2−2x+5
29 lip 12:13
asia: nie, nie kumam... jak mamy na przykład 2x2+3x+8 to funkcja przyjmuje wartość najmniejszą, a nie przyjmuje największej, gdy mamy funkcję −8x2+5x+3 to funkcja przyjmuje wartość największą, a nie przyjmuje najmniejszej, rozpoznaje to po a, wówczas ramiona są albo w górę, albo w dół, a tu nie wiem, o co chodzi..
29 lip 12:23
Jack: ok, to jeszcze raz, tylko wczytaj się w to co mówię. Twoje wyrażenie zależnie od x zmienia się
 1 1 1 
jedynie w mianowniku. Ułamki o stałym liczniku

,

,

... itd mają to do
 2 3 4 
siebie, że im mniejsza liczba w mianowniku tym cały ułamek większy. Podobnie jest u Ciebie. Poszukujesz NAJMNIEJSZEJ liczby którą może przyjąć mianownik po to, aby cały ułamek był możliwie NAJWIĘKSZY.
29 lip 12:27
asia: a, no tak.. coś mi się umysł rozleniwił emotka dzięki serdeczne emotka
29 lip 12:31
Jack: wakacje...
29 lip 12:37
i: a mógłby mi to ktoś pokazać jak to się robi
29 lip 17:51
Jack: znajduje się wierzchołek paraboli. Potem wartość w wierzchołku wstawiasz do wzoru funkcji f(x) i obliczasz wartość max.
29 lip 17:58
i: wartosc max czyli kiedy delta jest >0
29 lip 18:21
Jack: nie... Przeczytaj dokładnie to, co napisałem wyżej na temat ułamków.
29 lip 18:36
Jack: gdyby delta mianownika była >0, to nie istniałaby wartość maksymalna (ułamek osiągałby wartość dowolnie dużą)
29 lip 18:47