znajdź współrzędne środków okręgów
Agnieszka: znajdź współrzędne środków okręgów stycznych do prostych o równaniach x +2y +9=0 i 2x−y−2=0 i
przechodzących przez początek układu współrzędnych .
12 gru 22:46
Eta:
Omg

Obliczenia w tym zad. to istny
koszmar ( dwa razy liczyłam )
odp:
S1( −2, −1) , S2( −4,4; 6,2)
Godzio ............ rozwiązanie zostawiam Tobie

Ciekawe, czy też taki wynik otrzymasz ?
13 gru 02:06
Basia:
proste są prostopadłe
tgα=2
tgβ= −
12
współczynnik kierunkowy dwusiecznej
| | tgα+tg45 | | 2+1 | | 3 | |
a=tg(α+45) = |
| = |
| = |
| = −3 |
| | 1−tgα*tg45 | | 1−2*1 | | −1 | |
punkt wspólny P ma współrzędne
x+2y= −9
2x−y=2 /*2
x+2y= −9
4x−2y=4
−−−−−−−−−−−−−
5x=−5
x=−1
−1+2y=−9
2y=−8
y=−4
P(−1,−4)
dwusieczna ma równanie
y= −3x+b
−4=3+b
b=−7
y=−3x−7
stąd
S(a, −3a−7)
| | |1*a+2*(−3a−7)+9| | | |2*a−1*(−3a−7)−2| | |
√a2+(−3a−7)2 = |
| = |
| |
| | √12+22 | | √22+12 | |
√5*
√a2+9a2+42a+49=|a−6a−14+9|=|2a+3a+7−2|
√5*
√10a2+42a+49=|−5a−5|=|5a+5|
stąd
5(10a
2+42a+49)=(5a+5)
2
5(10a
2+42a+49)=5
2(a+1)
2
10a
2+42a+49=5(a
2+2a+1)
10a
2+42a+49=5a
2+10a+5
5a
2+32a+44=0
Δ=32
2−4*5*44 = 2
10−2
2*5*2
2*11=2
4(2
6−55)=2
4*9
√Δ=2
2*3=12
| | −32−12 | | −44 | |
a1= |
| = |
| = −4,4 |
| | 10 | | 10 | |
b
1= 13,2−7= 6,2
b
2 = 6−7=−1
S(−2, −1) lub S(−4,4 ; 6,2)
wynik ten sam, jak najbardziej
obliczenia przy tej metodzie znośne
13 gru 06:52
Eta:
Witam
Basiu 
Rozwiązywałam podobnie, ale czy "obliczenia znośne" ?
skoro takie mają być ,a nie inne........... to nazwijmy je "znośne "

Pozdrawiam
13 gru 13:36
Ania: Hej. Rozwiązuję właśnie to zadanie, ale mam problem, bo mam problemy ze zilustrowaniem tego.
Czy mógłby ktoś pomóc?
30 lip 14:10
Godzio:
Godzio o tej porze dawno spał
30 lip 14:22
Godzio:
Narysuj układ współrzędnych i przyjmij jednostkę 0,2 i rysunek ładnie wyjdzie
30 lip 14:40
Ania: No poskutkowało
30 lip 15:03