..
Klaudia: proszę o sprawdzenie/poprawienie i podpowiedz do d) bo nie wiem jak to udowodnić
wykaż, że liczba:
a)6*5
3+5
4+5
5 podzielna przez 10
6*5
3+5
4+5
5 =5
2(6*5+5
2+5
3)=5
2(30+5
2+5
3)
b) 2*5
5*3
6+3
7+3
8 jest nieparzysta (czyli postaci 2n+1?)
2*5
5*3
6+3
7+3
8=2*3
5*3(1*1+3+3
2)=2*3
6(3
3+1)
| | 1080*64+67 | |
c) |
| jest parzysta (czyli postaci k*n?) |
| | (63)2 | |
| | 1080*64+67 | | 1080*611 | |
|
| = |
| =1080*65 |
| | (63)2 | | 66 | |
d) jest wielokrotnością liczby 5( czyli jakaś postać 5n?)
6
20+3*6
19−4*6
18=
tutaj próbowałam robić ale ostatecznie przy sprawdzaniu(tzn po wykonaniu działań itd przy
wyniku końcowym) wychodziły liczby nie podzielne przez 5. Proszę o podpowiedz.
29 lip 17:22
ICSP: 620 + 3*619 −4*618 = 618(36 + 3*6 − 4) = 618 * 50
Jak widać 50 jest wielokrotnością liczby 5 tak więc cała liczba jest wielokrotnością liczby 5.
29 lip 17:28
Klaudia: aha, dzięki ja coś zupełnie pokręciłam. A reszta dobrze jest?
29 lip 17:29
ICSP: a) jest wykazane że liczba jest podzielna przez 25 − brak wykazania podzielności przez 10
b) w ogóle nie rozumiem toku rozumowania
c) bardzo ładnie tylko brak wniosku końcowego.
29 lip 17:31
ICSP: c) 1080 jest liczbą parzystą oraz 65 jest liczbą parzystą. Iloczyn dwóch liczb parzystych jest
liczbą parzystą, co kończy dowód.
Takich podsumowań ci brakuje.
29 lip 17:32
Klaudia: aha, to chwila zaraz rozpisze b) bardziej i dopisze te wnioski
29 lip 17:32