| 2 | 3 | |||
Wiedząc, że cosφ = √ | oraz φ ∊ ( | π,2π), obliczyć cosinus kąta pomiędzy prostymi | ||
| 3 | 2 |
| φ | φ | |||
y = (sin | )x, y = (cos | )x. | ||
| 2 | 2 |
| 1+2√3 | |
![]() | |
| 5 |
| 2√3 − 1 | ||
Wynik prawie dobry, odpowiedź jest: | ||
| 5 |
| φ | φ | √3 | ||||
kurde, nie mogę znaleźć tego minusa, sin | * cos | = | ||||
| 2 | 2 | 6 |
| φ | φ | |||
I wektor prostopadły do pierwszej prostej u=[sin | ,−1], do drugiej w=[cos | ,−1] | ||
| 2 | 2 |
| u x w | ||
cos(u,w) = | ||
| |u| x |w| |
| 2 | 2 | 2 | 1 | |||||
cosφ = √ | /2 ⇒ cos2φ = | ⇒ 1 − sin2φ = | ⇒ sin2φ = | |||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| √3 | ||
sinφ = − | −− na 100% tutaj | |
| 3 |
dzięki wszystko już gra