PROblem
TOmek: ICSP , jak masz czas to wrzuć jakies zadanko
21 lip 14:01
ICSP: Ramiona trapezu mają długości 3cm oraz 4cm, krótsza podstawa ma długość 7,5cm a długość odcinka
łączącego środki ramion jest równa 10cm. Oblicz długość dłuższej podstawy i pole tego trapezu.
21 lip 14:04
ICSP: [P{Trivial]] albo
Godzio dla was mam inne zadanko

Do policzenia w pamięci
21 lip 14:55
ICSP: Trivial*
21 lip 14:56
Trivial: Już się boję...
21 lip 14:56
ICSP: Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach 50m,20m,50m,80m podzielono na dwie części o
równej powierzchni płotem równoległym do podstaw trapezu. Jaka jest długość płotu
rozdzielającego obie działki?
21 lip 14:57
Trivial: 50 m? Nie pamiętam tego wzoru dobrze, ale chyba 50 m.
21 lip 15:01
Trivial: nie 50m. Źle to przeczytałem.
21 lip 15:02
ICSP: Widać że jesteś matematykiem

Problemy z czytaniem...
21 lip 15:05
Patryk: 80+20 :2 ?
21 lip 15:07
ICSP: Nie
21 lip 15:10
Godzio: 10√34 ?
21 lip 15:18
ICSP: Brawo
Godziu
W pamięci?
21 lip 15:19
Tes:

hm..
21 lip 15:21
Godzio:
Prawie że

jakoś odruchowo dodałem 400 + 6400 i podzieliłem na dwa na kalkulatorze,
spierwiastkowałem w pamięci
21 lip 15:22
ICSP: banalne zadanko

Oczywiście o najszybszym sposobie rozwiązanie nie wspomną w liceum bo po co?
21 lip 15:26
Godzio:
To ja w takim razie mogę dać zadanko TOmkowi analogiczne do tego co dał nam ICSP:
Jaką długość ma odcinek, w trapezie o podstawach a i b, dzielący go na dwa trapezy o równych
polach, a do tego równoległy do podstaw
21 lip 15:26
Godzio:
No właśnie

Jedynie co w szkole poznałem to odcinek łączący środki ramion ...
21 lip 15:27
Trivial:
Już widzę wszystkich ludzi budujących domy na działkach w kształcie trapezów o równych polach i
podzielonych na dwie części o płocie długości x.
21 lip 15:29
ICSP: a najlepsze jest to że znam ten wzór ale nie potrafię go wyprowadzić

. Tzn. bez tego wzoru nie
rozwiązałbym zadania
21 lip 15:30
Trivial:
(a+x)H = (b+x)h
Teraz rozwiązać i masz wzór.
21 lip 15:36
ICSP: Mam jeszcze jedno zadanko. Według mnie bardzo interesujące
21 lip 15:42
ICSP: ale ono zostanie dla Tomka
21 lip 15:42
Godzio:
21 lip 15:43
ICSP: No dobrze. Podam treść. Tylko jest to zadanie z pierwszej klasy liceum. Nie było jeszcze
trygonometrii więc nie wolno używać wzór redukcyjnych itd.
Trapez ABCD ma wysokość równą 10, a bok AB jest dłuższą podstawą. Oblicz pole trapezu jeśli:
∡DAB = 30o
∡ABC = 75o
∡ACB = 90o
21 lip 15:46
TOmek:

Ramiona trapezu mają długości 3cm oraz 4cm, krótsza podstawa ma długość 7,5cm a długość odcinka
łączącego środki ramion jest równa 10cm. Oblicz długość dłuższej podstawy i pole tego trapezu.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mam pytanie czy kąty AEF i BFE = 90
0
21 lip 16:14
ICSP: nie. Tak by było w prostokącie lub kwadracie. Pamiętaj że jest wzór na długość odcinka
łączącego środki ramion.
21 lip 16:17
Godzio:
TOmek rada doświadczonego kolegi, przysiądź do teorii, bo tutaj widać znaczące braki
21 lip 16:20
21 lip 16:20
TOmek:

x=12,5−7,5=5
3,4,5 to pitagoras
3*4/2=6
5*h=3*4 porównanie pól
wiadomo

lece na trening
21 lip 16:41
TOmek: Godzio mam taką dużą bazę definicji i raz po raz sobie to wszystko odświeżam bo troche tego
jest
21 lip 16:41
ICSP: ten trójkąt i to z to co to jest
21 lip 16:42
TOmek:
21 lip 19:14
ICSP: oo bardzo interesujące rozwiązanie

Nie wpadłbym na to. Oczywiście h dobrze wyliczone. Zostało
jeszcze pole i możesz brać się za drugie zadanko.
21 lip 19:20
TOmek: te "Trapez ABCD .. tak?
21 lip 19:33
ICSP: Taa
21 lip 19:34
TOmek: a mogę uzyć np: sin60 =
21 lip 19:49
TOmek: nie potrzebne jest mi to
21 lip 19:50
TOmek:

Trapez ABCD ma wysokość równą 10, a bok AB jest dłuższą podstawą. Oblicz pole trapezu jeśli:
∡DAB = 30
∡ABC = 75
∡ACB = 90
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P=(AB+DC)*5
BAC=90−75=15
czyli AC jest dwusieczną.
* liczę odcinek ACD=180−(75+90)=15
* liczę ADC 180−30=150
−−−−−−−−−−−−−−
AC*CB=FC*AB /:FC
−−−−−−−−−−
rysuje trójkąt z "boków trapezu" i dowiadujemy się ,ze jest równoramienny i
AE+FB=AD
−−−−−−−−−−−
dowiadujemy się także ,ze trójkąt ADC jest równoramienny i
AD=DC
−−−−−−−−−−−−−
trójkąt AED to 30,60,90
więc AE=10
√2
AD=20
−−−−−−−−−−−−−−
biorąc pod uwagę wszystkie informacje obliczamy pole trapezu
P=(DC+AB)*5
DC=AD=20
odicnek AB składa sie z AB+FB(jest to równe 20) i odcinka +EF (który =20)
czyli AB=40
P=300
21 lip 19:54
ICSP: No nieźle. Muszę przyznać że nieźle
21 lip 19:59
Godzio:
| x | | 10 | | 10 | |
| = |
| ⇒ x = |
| = 20 − 10√3 |
| 10 | | 20 + 10√3 | | 2 + √3 | |
b = a + c + x = 20 + 10
√3 + 20 − 10
√3 = 40
P = 300
Nie wiem czy krótsza metoda, ale w ten sposób można wykorzystać, że prosta AC jest dwusieczną
kąta DAB
21 lip 20:14
TOmek: Własnie przypominam sobie trygonometrie i mam jedno takie zadanko:
| | 1 | | 1 | |
Wykaż ,ze |
| + |
| < 4 |
| | log32 | | log52 | |
próbowałem to zrobić tak ,ale coś nie idzie dalej:
| 1 | | 1 | |
| + |
| < 4 / log32 |
| log32 | | log52 | |
| | log32 | |
1+ |
| =4*log32 /*log52 |
| | log52 | |
log
52+log
32 < 4*log
32*log
52
próbowałem tu w log
52 zmienić podstawę logarytmu ale nic nie pasuje..
Proszę o wskazówki.
21 lip 20:23
TOmek: przypominam sobie *logarytmy
21 lip 20:23
21 lip 20:26
TOmek:
log
23+log
25<4
log
2(3*5)<4
log
215 < 4
i co dalej?
I takie pytanko ten wzór zawsze 'działa'?
21 lip 20:29
Godzio:
A czemu ma nie działać ?
4 = log216
log215 < log216
15 < 16
21 lip 20:33
TOmek: dzieki, logarytmy nie mam za dobrze ogarnięte, a cos czuje ,ze bedą na maturze ,bo dawno nie
były
21 lip 20:37
Trivial:
Godzio, nie zawsze.

Zobacz co otrzymasz dla log
a1. Dla dowolnego a spełniającego założenia podstawy logarytmu.
21 lip 20:41
21 lip 20:44
TOmek: Sląsk Wrocław gra zaraz , zlituj sie
21 lip 20:46
Trivial: Bez przesady
ISCP, takie tanie sensacje to nie z nami.
21 lip 20:50
TOmek: zapodajcie jakieś zadanko

mile widziany wielomiany, planimertria, stereometria, ciągi
21 lip 21:23
Godzio:
@
Trivial
To taki oczywisty przypadek, którego nie trzeba tłumaczyć
21 lip 21:40
Godzio:
I zadanie z ciągów:
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) wyraża się wzorem Sn = 2n2 + n dla n ≥
1. Oblicz sumę 50 początkowych wyrazów tego ciągu o numerach parzystych:
a2 + a4 + ... + a100
21 lip 21:48
TOmek: a
n=S
n−S
n−1
a
n=2n
2 + n−2(n−1)
2+n=2n
2+2n+2(n
2−2n+1)=2n
2+2n+2n
2−4n+2=4n
2−2n+2
a
n=4n
2−2n+2
tworzymy sobie nowy ciąg w którym
a
2 ciągu a
n = a
1 ciągu a
f
a
100 ciągu a
n = a
50 ciągu a
f
a
2=16−2=14
a
100=202
czyli w tym naszym nowym ciągu a
f
a
1=14
a
50=202
jaki masz wynik

?
21 lip 22:44
TOmek: jutro loookne czy dobrze, teraz ide kimać , Dobranoc!
21 lip 22:47
Pepsi2092: Mi wyszło 7650 ale nie wiem czy dobrze
21 lip 23:08
Pepsi2092: Aj dałem ciała już widzę i
TOmek też ma zły wynik
21 lip 23:11
ICSP: Tomku ciąg arytmetyczny jest funkcją liniową a nie kwadratową

S
n = 2n
2 + n
S
1 = 3
S
2 = 10 a
2 = 7
S
3 = 21 a
3 = 11
z tego mogę odczytać ze ten ciąg ma wzór ogólny : a
n = 4n − 1
teraz utworzymy ciąg b
n który będzie miał następujące własności:
b
1 = a
2
b
2 = a
4
b
50 = a
100
a
2 = 7 = b
1
a
100 = 399 = b
50
S
50 = (b
1 + b
50) * 25 = (7 + 399)*50 = 20300
21 lip 23:18
Pepsi2092: 10150

Ale wszystko dobrze liczyłeś, tylko ostatnia linijka mi się coś nie zgadza
21 lip 23:23
ICSP: Mój błąd. JUż łądnie skróciłem tylko nie wiem czemu napisałem 50:( Śpiący już chyba jewstem:(
21 lip 23:24
ICSP: poprawiam:
(7+399) * 25 = 10150
21 lip 23:25
Pepsi2092: Nie ma się co przejmować
ICSP przecież wszystko było elegancko zrobione

Ja teraz mam
zamiar ogarnąć na własną rękę całą trygonometrię, tzn chodzi mi o rozszerz w liceum, możesz mi
doradzić od czego mam zacząć?
21 lip 23:29
ICSP: Zacznij od definicji oraz zadań z podstawy. Zrób tak z 15. Później to samo tylko dla wszystkich
ćwiartek. Musisz mieć to dobrze opanowane gdyż bez tego nie ruszysz dalej. Później tożsamości(
te bardziej zaawansowane i wzory redukcyjne + funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów)
Następnie uczysz się rysować i przekształcać wykresy. Przedostatnim korkiem są tożsamości i
kończysz równianami i nierównościami trygonometrycznymi.
21 lip 23:33
Pepsi2092: Oka, wielkie dzięki. Od sierpnia zaczynam i w razie jakiś problemów będę prosił o pomoc. A
teraz lece w kimono

Narciarz
21 lip 23:35
TOmek: no to ogolnie dobrze zrobiłem tylko na koncu literowka
22 lip 14:33
TOmek: ojej, pomylilem moj post z postem ICSP , pospiech, ;0
22 lip 14:35
TOmek: taki sam jak ICSP miałem pomysł tylko nie potrafie odejmować Sn od Sn−1
22 lip 14:38
Godzio:
Co do mojego zadania
TOmek mały błąd na początku,
S
n − S
n − 1 = 2n
2 + n − 2(n − 1)
2 −
(n − 1)
22 lip 15:58
TOmek: na maturze bym 25 razy sprawdził czy nie ma błędu rachunkowego, najwazniejsze, ze był pomysl i
dobry
22 lip 19:27
ICSP: to możesz sobie zapamiętać. Po połączeniu kropek wykresu ciągu arytmetycznego powstanie funkcja
liniowa.
22 lip 19:35