funkcja kwadratowa.
izolda: rozważmy wszystkie prostopadłościany, w których stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:1,
a suma długości wszystkich krawędzi jest równa 32dm. Wyznacz wymiary tego prostopadłościanu,
którego pole powierzchni całkowitej jest największe.
28 lip 12:08
;) ZKS ;):
a,b − krawędzie podstawy H − wysokość
4 * a + 4 * 3a + 4H = 32
4a + H = 8 ⇒ H = 8 − 4a
P(a) = 6a
2 + 2a(8 − 4a) + 6a(8 − 4a)
P(a) = 6a
2 − 8a
2 + 16a − 24a
2 + 48a
P(a) = −26a
2 + 64a
28 lip 12:41
;) ZKS ;):
Oczywiście jeszcze dziedzina a ∊ (0,2)
28 lip 12:44