matematykaszkolna.pl
. marcin: Zawodnik rzuca piłkę baseballową poziomo, z prędkością początkową 160 km/h. Po jakim czasie doleci ona do pola odległego od miejsca wyrzutu o 18.4 m ?
 Δx 
Wiem, że należy tu skorzystać ze wzoru na prędkość średnią vśr =

co da nam
 Δt 
właściwą odpowiedź ≈0.414 s , jednakże nie wiem dlaczego te 160 km/h jest prędkością średnią, przecież piłka wyrzucona z taką prędkością będzie leciała coraz wolniej, więc de facto ta prędkość średnia będzie mniejsza. Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?
1 sie 22:32
Wezyr: Pomijasz opór powietrza, a wtedy prędkość jest stała.
1 sie 22:34
marcin: aa emotka a więc to opór powietrza powoduje, że piłka traci swoją prędkość? jeśli nie byłoby takiego oporu piłka leciałaby w nieskończoność emotka ?
1 sie 22:36
ICSP: jeszcze jest chyba grawitacja która przyciąga piłkę do ziemi.
1 sie 22:38
Wezyr: Nie, w końcu spadnie na ziemie. W rzucie poziomym z pewnej wysokości masz złożenie dwóch ruchów poziomego ze stała prędkością oraz spadku swobodnego, który jest ruchem jednostajnie przyspieszonym, ale oba są wzajemnie niezależne.
1 sie 22:40
marcin: a rozumiem, dziękuję emotka a więc jeśli pominąć opór powietrza to po jakim czasie i w jakiej odległości wylądowałaby rzucona z taką prędkością jak w zadaniu?
1 sie 22:44
Wezyr: Odległość masz podaną.
 s 
a czas t =

v 
1 sie 22:55
marcin: nie nie, chodziło mi o to ile maksymalnie może przelecieć piłka rzucona z taką prędkością, tj. kiedy po prostu spadnie na ziemię
1 sie 22:58
Trivial: Jeżeli nie byłoby sił oporu i tarcia leciałaby w nieskończoność.
1 sie 22:59
marcin: to ja już nic nie rozumiem, jeśli byśmy ją rzucili z prędkością 160 km/h w normalnych warunkach, to dałoby radę policzyć ile ona przeleci i w jakim czasie to nastąpi emotka ? (licząc się ze wszystkimi siłami jakie normalnie występują)
1 sie 23:05
Trivial: Da się policzyć gdzie spadnie, ale bez tarcia odbije się albo będzie się toczyć dalej. emotka
1 sie 23:07
Trivial: No i da się policzyć jaką odległość przeleci po danym czasie... i na odwrót.
1 sie 23:08
Basia: Nieprawda Trivial. Pomijasz tarcie i opór, ale nie pomijasz przyciągania ziemskiego. Nie będzie leciała w nieskończoność.
1 sie 23:09
marcin: A mógłbyś w takim razie policzyć w jakiej odległości by spadła(uderzyła o ziemię)? Jestem bardzo ciekaw emotka
1 sie 23:10
Trivial: Przyciąganie ziemskie działa tylko w kierunku y. Jeżeli nadamy prędkość w kierunku x to nie zmaleje ona. emotka
1 sie 23:10
Trivial: Zależy z jakiej wysokości wyrzucisz..
1 sie 23:11
marcin: dajmy na to 1.80 m emotka
1 sie 23:14
Basia: jeżeli nawet prędkość nie zmaleje (w co osobiście nie wierzę, ale upierać się nie będę) to piłka musi spaść kiedyś na ziemię, bo działają na nią dwie siły, pozioma i pionowa, czyli ostatecznie działa na nią wypadkowa tych sił, której wektor będzie jakoś tam nachylony do poziomu i to w kierunku poziomu tyle mówi mi zdrowy rozsądek i jakieś szczątkowe resztki wiedzy z fizyki jak to policzyć nie mam pojęcia
1 sie 23:19
Trivial: rysunek Równania trajektorii lotu ciała to: x = v0xt
 1 
y = v0yt −

gt2.
 2 
Zakładając, że nadajesz prędkość tylko w kierunku x (v0y=0) mamy:
 1 
y = −

gt2
 2 
Czas potrzebny do "osiągnięcia powierzchni ziemi" jest:
 1 
−h = −

gt2
 2 
t = 2h/g Wstawiamy do równania na x: xmax = v0x2h/g Wstawiasz dane i wiesz. h = 1.8m v = cokolwiek.
 m 
g = 9.8

s2 
1 sie 23:19
Trivial: Piłka spadnie na ziemię, ale będzie się poruszać dalej...
1 sie 23:23
Trivial: Dobrze że nie żyjemy w świecie bez tarcia. emotka
1 sie 23:23
marcin: dzięki wielkie emotka ale nie za bardzo rozumiem pojęcia nadać prędkość w kierunku x, w jakiej sytuacji np nadalibyśmy predkosci rowniez w kierunku y ?
1 sie 23:27
Basia: gdybyś wyrzucał, tak jak zapewne normalnie wyrzucasz piłkę, pod jakimś kątem wtedy się to rozkłada na wektory prędkości w obu kierunkach
1 sie 23:30
marcin: no i wreszcie wszystko jasne, dziękuję za rozwianie wątpliwości. Dopiero zaczynam się uczyć fizyki i pewnie wiele razy będę jeszcze je miał
1 sie 23:31
Trivial: rysunek Jeżeli rzucisz coś pod kątem do poziomu z pewną prędkością v, to prędkość tą możemy rozłożyć na składowe w kierunku x i w kierunku y (równolegle i prostopadle do poziomu) i analizować ruch ciała oddzielnie w tych kierunkach.
1 sie 23:31
Wezyr: Jesteś w liceum, czy w gimnazjum?
1 sie 23:33
marcin: liceum, ale jestem w klasie gdzie nie ma fizyki, jednakże bedzie mi potrzebna na studiach emotka
1 sie 23:52
Wezyr: Będzie Ci trudno samodzielnie przerobić, cały materiał z liceum. Przenieś się lepiej do klasy profilowanej mat.−fiz.
1 sie 23:54
marcin: hehe, teraz już za późno emotka jestem ambitny, dam radę , tym bardziej, że z matematyką nie mam żadnych problemów
1 sie 23:56