zbieznosc ciagu
eve: witam!
mam problem z jednym zadaniem,a konkretnie mam wykazac,ze ciag o wzorze ogolnym an= n
2 + 1 /
n
2 + n + 1 jest zbiezny do 1.
tak wiec chce skorzystac z definicji,ktora mowi,ze:
|an−g|<ℯ
| | −n | |
po podstawieniu wychodzi mi | |
| | < ℯ |
| | n2 + n + 1 | |
no i dalej nie wiem co zrobic, tzn wiem, ze ma wyjsc cos 1/n< ℯ, ale nie mam pojecia jak
doprowadzic do tego 1/n
z gory dzieki!
29 lip 15:03
Jack:
| | n2+1 | | −n | | n | | n | | n | | 1 | |
| |
| −1|=| |
| |= |
| < |
| = |
| = |
|
|
| | n2+n+1 | | n2+n+1 | | n2+n+1 | | n2+n | | n(n+1) | | n+1 | |
stąd
29 lip 15:21
Jack:
jeszcze raz...
29 lip 15:24
Jack:
zresztą... niech zostanie, jak jest.
Widać dobrze, że im większa żądana dokładność "ε", tym "n" musi być większe.
29 lip 15:34
eve: dobra dzieki, wynik to n > 1/ε ,ale zlapalam czego nie rozumialam. dzieki jeszcze raz
29 lip 15:48
Jack:
wynik zależy od szacowania. Twoje jest po prostu mniej dokładnie.
Bitte schön!
29 lip 15:50