Funkcja Logarytmicza i jej właściwości :)
`.ewela: Dziękuję za tam to zadanie zrozumiałam trochę już z ta wykładnicza

Ale,teraz muszę uczyć się o logarytmicznej

7) Naszkicuj wykres Funkcji f(x) =log (
13)(
x+4)−1
a) podaj dziedzinę ;
b)oblicz współrzędne pkt wspólnego funkcji i osi
OY
c) oblicz wartość wyrażenia dla argumentu
6
d)dla jakich argumentów wartość funkcji f są większe od
−3
Możesz mi Basiu wytłumaczyć bo fajnie tłumaczysz i rozumiem więcej
26 lip 12:45
ICSP: rysowanie wykresów funkcji logarytmicznej jest na rozszerzeniu. Ty masz poprawkę z
rozszerzenia?
26 lip 12:47
`.ewela: nie nie mam

a mi dała to
26 lip 12:47
`.ewela: mam takie cos :funkcja logarytmiczna ( definicje,przekształcenia wykresów, proste równania )
26 lip 12:49
ICSP: ciekawe
26 lip 12:49
`.ewela: ja Ci powiem ze zabrakło mi 1 setnej do 2 i mi nie dała
26 lip 12:49
ICSP: ja miałem na koniec roku średnią z ocen 4,45
26 lip 12:50
`.ewela: gdyby ta bania z matematyki to miała bym 4,0 hehe
26 lip 12:51
`.ewela: a wiec pomozesz mi to rozwiazac malymi krokami

jak bd miec jeden przykład rozwiazany to
załapie inne
26 lip 12:53
ICSP: niestety nie dam rady ci tutaj tego narysować:(
Musisz sama wywnioskować z tego jak sie rysuje:
https://matematykaszkolna.pl/strona/219.html
a) założenia do dziedziny:
log
a b
a ≠ 0 a>0
b> 0
b = x+4
x+4> 0 ⇔ x > −4
b) identycznie jak w wypadu funkcji wykładniczej
c)x = 6 − podstawiasz za x i wyliczasz y
d) f(x) > − 3 − rozwiązać takie równanie.
26 lip 12:57
`.ewela: b)oblicz współrzędne pkt wspólnego funkcji i osi OY
to mi nie wchodzi do głowy
26 lip 12:59
ICSP: masz dokładnie napisane jak to się robi. Spróbuj sama i najwyżej wychwycimy błedy.
26 lip 13:02
`.ewela: czyli za x mam podstawić 0?
26 lip 13:03
ICSP: tak
26 lip 13:04
`.ewela: czekaj juz pisze
26 lip 13:05
`.ewela: Log(
13)(
x+
3)−1
log(
13)(
0 + 3) −1
log(
13)
3 −1
log (
13)(
13)
−1
−1−1=2?
sory ze tak dlugo ale moj net
26 lip 13:13
ICSP: to jak w końcu wyglądan ten logarytm?
| | 1 | |
tak: log1/3 (x+3) czy tak log |
| (x+4) ? |
| | 3 | |
26 lip 13:15
26 lip 13:17
`.ewela: pomyliłam sie
26 lip 13:18
ICSP: log
a b
b = (x+3)
Tak?
26 lip 13:19
`.ewela: tak

no zrobiłam ta dziedzinę a te współrzędne pkt dobrze zrobiłam?
26 lip 13:21
ICSP: Ja tutaj żadnego punktu nie widzę no i oczywiście błąd w ostatniej linijce twoich obliczeń.
Reszta poprawnie.
26 lip 13:23
`.ewela: czyli nie ma pktu wspólnego?

jak to zapisac dobrze?
26 lip 13:24
ICSP: ma pkt wspólny. Błąd jest w rachunkach w ostatniej linijce. Co do poprawnego zapisu. Punkt ma
zawsze dwie współrzędne
26 lip 13:26
`.ewela: wiem ale własnie co jest zle bo ja nie rozumiem jaki jest ten pknt serio nie kumam
26 lip 13:27
ICSP: −1 − 1 = 2
26 lip 13:28
`.ewela: no to jest zle a jak byc powinno?
26 lip 13:30
ICSP: myślę ze już sama się domyślisz.
Odp. P(0;−2)
26 lip 13:31
`.ewela: tak

a mozesz mi wytłumaczyc jak liczyc to d)dla jakich argumentów wartość funkcji f są
większe od−3
26 lip 13:33
ICSP: Jezeli napiszesz mi gotowa nierówność to wytłumaczę.
26 lip 13:36
`.ewela:
tak?
26 lip 13:45
ICSP: interesująco
| 1 | |
| = 1/3 − będę tak zapisywał aby było łatwiej piasć |
| 3 | |
log
1/3(x+3) − 1 > −3 ⇔ log
1/3(x+3) > −2 ⇔ log
1/3(x+3) > log
1/3 9
zauważ że log
1/39 = −2
log
1/3(x+3) > log
1/3 9 ⇔ (x+3) < 9 ⇔ x < 6
Odp x ∊ (−3;6)
26 lip 13:50
`.ewela: o matko co ja tu napisałam az mi sie smiac chce
26 lip 13:52
`.ewela: ICSP widze,że jesteś bardzo mądry

ponieważ rozwiązujesz każde zadanie dobrze
26 lip 20:10
ICSP: Mylisz się. Jestem kompletnym de***em. Mam 80% z rozszerzenia i idę na matematykę chociaż
mogłem się dostać na 90% kierunków na których liczy się matematyka.
26 lip 20:12
ICSP: Co do komplementu że rozwiązuje każde zadanie. Zależy od tego jakie zadania są wrzucane.
26 lip 20:13
`.ewela: Ja to nie bardzo matematyke lubie bo byłam na profilu humanistycznym
26 lip 20:14
`.ewela: No rozumiem

no dla mnie jestes b.mądry

bo wiesz ja staram się o 2 z matmy
26 lip 20:22
26 lip 20:23
`.ewela: widzę ze jesteś z mojego rocznika 2008−2011

ale zdawałeś maturę
26 lip 20:24
ICSP: a ty nie zdawałaś matury? Czyli w III klasie nie zdałaś?
26 lip 20:27
`.ewela: noO niestety zachorowałam i miałam braki
26 lip 20:29
ICSP: i teraz powtarzasz funkcję wykładnicza i logarytmiczną na poprawkę z III klasy chociaż te
funkcje przerabia się w II klasie?
26 lip 20:30
`.ewela: tak bo moja kochana baba od matematyki robiła powtórki i tak działami mi dała
26 lip 20:31
`.ewela: wsunie to ja to brałam w III kl *
26 lip 20:32
ICSP: a rachunek prawdopodobieństwa, statystyka, stereometria to też było w III klasie?
26 lip 20:35
`.ewela: tak
26 lip 20:36
ICSP: Podsumujmy:
III klasa:
− funkcja wykładnicza
− funkcja logarytmiczna
− rachunek prawdopodobieństwa
− statystyka
− stereometria
− coś jeszcze
26 lip 20:41
`.ewela: to ja ci napisze co mi dała :
−ciągi
−wyrażenia wymierne
−geometria analityczna
−potęgi
−funkcje wykładnicze
−funkcje logarytmiczne
−logarytmy
−kombinatoryka
−prawdopodobieństwo
−Bryły
26 lip 20:45
ICSP: jak wy to przerobiliście w trzeciej klasie to gratuluję
26 lip 20:49
`.ewela: co 2 tygodnie spr z kazdego działu

logarytmy
potegi
wyrazenia
funkcje wykładnicza i logarytmicza
juz prawie ogarełam
26 lip 20:50
`.ewela: ogarnełam*
26 lip 20:50
ICSP: ładne skoki musiałby być.
26 lip 20:51
`.ewela: no staram sie bardzo uwierz

he
26 lip 20:53