uwalnianie miernika od niewymierności
Ilonka: RATUNKU!
24 lip 14:56
Basia:
jeżeli w mianowniku masz wyrażenie postaci a+b
√c mnożysz licznik i mianownik przez a−b
√3
jeżeli w mianowniku masz wyrażenie postaci a−b
√c mnożysz licznik i mianownik przez a+b
√3
w (a) musisz pomnożyć przez 3
√3−2
| | 5(3√3−2) | |
= |
| = |
| | (3√3+2)(3√3−2) | |
| 5(3√3−2) | | 5(3√3−2) | | 5(3√3−2) | |
| = |
| = |
| |
| 9*3−4 | | 27−4 | | 23 | |
pozostałe tak samo
24 lip 15:03
Ilonka: | 5(3√3 − 2) | |
| i to jest wynik tego przykładu? z tego co wiem mam się ułamka pozbyć. |
| 23 | |
dziękuje ale dalej nie rozumiem tego
24 lip 15:23
Ilonka: będę wdzięczna za rozpisanie wszystkich przykładów
24 lip 15:33
Basia: jeżeli masz to przedstawić w postaci a+b√c to:
= 1523√3 − 1023
24 lip 15:34
Basia:
w (b) musisz pomnożyć przez √2+2
próbuj sama, inaczej się nie nauczysz
24 lip 15:41
Ilonka: hmm no ok spróbuje
24 lip 15:48
Ilonka: | | √2 +1 | | √2 + 2 | |
sprawdź: |
| * |
| = U{ √4 + 2√2 + √2 + 2 }{ |
| | √2 −2 | | √2 +2 | |
24 lip 16:24
Ilonka: | √4 + 2√2 + √2 + 2 | |
| *poprawione |
| √22 + 22 | |
24 lip 16:27
Basia:
dobrze, ale nie skończone
√4 = .... na pewno wiesz
2
√2 +
√2 = ...... (dwa guziki + 1 guzik = ......, tak samo z pierwiastkami)
(
√2)
2 = ....
2
2 = .....
| | 4+3√2 | | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | |
powinno wyjść |
| = |
| + |
| √2 = |
| + |
| √2 |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | | 2 | |
24 lip 16:33
Ilonka: | | 1+ √5 | | √5 +1 | |
|
| * |
| = |
| | √5 −1 | | √5 +1 | |
| | √5 + 1 + √25 + √5 | |
|
| = |
| | √52 + 12 | |
24 lip 16:48
Ilonka: | 2 √2 +1 | | 5 − √2 | | 2 √10 − 5 − √4 | |
| * |
| = |
| |
| 5 + √2 | | 5 − √2 | | 52 − √22 | |
kurcze no nie mam pojęcia..
24 lip 16:54
Basia:
Ilonko √25 = 5; jeden
√5 + jeden
√5 = dwa
√5 ( tak jak x + x = 2x)
i masz
a ostatnie w ogóle nie jest dobrze
2
√2*5 = 10
√2
2
√2*(−
√2) = −2*2 = −4
1*5 = 5
1*(−
√2) = −
√2
i masz
dokończ
24 lip 17:14
Ilonka: ok już mniej więcej to rozumiem.jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc i przepraszam za moją
tępość.kurde matma mi nie leży
24 lip 18:54
krystek: Postaram się Tobie wyjaśnić .może tak:usuwając niewymierność z mianownika korzystamy ze wzoru
skróconego mnożenia (a+b)(a−b)=a2−b2
stąd mając w mianowniku
(2√3− 7) mnożymy przez (2√3+7)
(8−√5 ) mnożymy przez ( 8+√5)
(5+√2 ) mnożymy przez( 5−√2)
25 lip 00:16
Ilonka: dzięki
26 lip 12:43