Oblicz pole i obwód koła
BlackGirl: Oblicz pole i obwód koła, w którym cięciwa AB ma długość 12 cm i jest oddalona od środka koła o
odcinek równy 8 cm....
Mam nadzieję, że pomożecie mi w tym zadanku i z góry dziękuje
7 maj 19:04
@Basia: Pomagam
9 maj 00:27
@Basia:

AB = 12
OD = 8
AO = BO = r
△AOB jest równoramienny i OD jest jego wysokością ⇒ D środek odc.AB ⇒
DA = DB = 6
z tw.Pitagorasa
OD
2 + BD
2 = r
2
r
2 = 8
2 + 6
2 = 64+36=100
r=10
podstaw do wzorów na pole koła i długość okręgu
9 maj 00:32
marys: oblicz cięciwę gdy promień=2,02 a kąt = 135stopni
2 sie 16:25