Planietria
vladimirovna: Proste o równaniach 3x−2y+2=0 i x−y+2=0 zawierają dwa boki pewneg trójkąta, a prosta o równaniu
2x− y−1=0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie prostej zawierającej trzeci bok
trojkąta.
Udowodniłam, że środkowa nie przecina pod kątem prostym zadnej z w/w prostych, a więc środkowa
jest postopadła do szukanej prostej.
wzór szukanej prostej: x+2y+C=0
no i utknęłam w martwym punkcie, kombinowałam cos, ale wynik wyszedl zły
Odp: 5x−3y=0 lub x−4=0
22 lip 11:43
AS:

Dane:
3x − 2y + 2 = 0 równanie prostej BC
x − y + 2 = 0 równanie prostej AC
2x − y − 1 = 0 równanie prostej AE , E środek boku BC
Plan rozwiązania zadania
1. Rozwiązać układ równań BC i AC − otrzymamy wsp. punktu C
2. Rozwiązać układ równań BC i AE − otrzymamy wsp. punktu E
3. Rozwiązać układ równań AE i AC − otrzymamy wsp. punktu A
4. Wyznaczyć wsp. punktu B
5. Napisać równanie prostej AB
Rozwiązanie;
Punkt 1
3x − 2y + 2 = 0
x − y + 2 = 0 rozwiązaniem: x = 2 , y = 4 , C(2,4)
Punkt 2
3x − 2y + 2 = 0
2x − y − 1 = 0 rozwiązaniem: x = 4 , y = 7 , E(4,7)
Punkt 3
2x − y − 1 = 0
x − y + 2 = 0 rozwiązaniem: x = 3 , y = 5 A(3,5)
Punkt 4
| 4 + yB | |
| = 7 ⇒ yB = 10 B(6,10) |
| 2 | |
Punkt 5
Szukane równanie prostej
y = ax + b
Dla punktu A: 5 = 3a + b
Dla punktu B: 10 = 6a + b
Rozwiązaniem: a = 5/3 , b = 0
Szukane równanie prostej: y = 5x/3 lub 5x − 3y = 0
Podobnie postępujemy przyjmując środek na boku AC
22 lip 12:55
vladimirovna: Może mi ktoś wytłumaczy, dlaczego tak przebiega ta środkowa, a nie inaczej?
Dlaczego akurat z p. A przez prostą o równaniu 3x − 2y + 2 = 0
22 lip 23:30
Basia:
punkt wspólny tych prostych to:
3x−2y+2=0
x−y+2=0 /*(−2)
3x − 2y + 2 = 0
−2x+2y − 4 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 = 0
x = 2
2 − y + 2 = 0
y = 4
u Asa to chyba jest C
C = (2,4)
C∉środkowej
teraz szukasz punktów wspólnych:
środkowa i pierwszy bok (niech to będzie P)
środkowa i drugi bok (niech to będzie R)
i masz dwa możliwe przypadki:
1. P jest środkiem boku AC, wtedy R=B
2. R jest środkiem boku BC wtedy P=A
As rozważył tylko przypadek (1); tak mnie się wydaje
23 lip 02:30
AS: Zgadza się,zależy mi na tym by druga strona mając wzorzec
sama rozwiązała problem.
23 lip 13:13
Basia:
Domyślam się Asie, ale autorka postu prosiła o wytłumaczenie dlaczego środkowa jest
wyprowadzona z wierzchołka A i to starałam się wytłumaczyć.
Trochę "kulawo" mi wyszło.
23 lip 13:32
vladimirovna: 
Dziękuję Wam! Bardzo dobrze wytłumaczyliście zarówno Ty Basiu jak i Ty Asie,
Ja po prostu chyba nie doczytalam posta Asa i się zastanawiałam nad tą prostą
23 lip 17:01