prosze o rozwiazanie
MARIOLA: 1. Jakie jest wzajemne położenie punktów A, B, C, jeśli : |AB| = 12, |AC| = 3, |BC| = 9 ?
2. Sprawdź, czy punkty A,B, C są wierzchołkami trójkąta, wiedząc, że : |AB| = 7, |AC| = 3, |BC|
= 5 .
3. Dla jakich wartości x punkty P, R, S są wierzchołkami trójkąta, jeśli : |PR| = 3x, |PS| = x
+ 2, |RS| = 3x + 1?
4. Obwód trójkąta ABC jest równy 9 cm. Wyznacz możliwe długości boków trójkąta, jeżeli są one
liczbami naturalnymi.
5. Wiedząc, że S jest środkiem odcinka AB oraz punkt C należy do odcinka BS, uzasadnij, ze
2|CS| = |AC| − |CB|
prosze o rozwiazanie
Godzio:
Zad. 2
Są bo 3 + 5 > 7
Zad. 3
3x, x + 2, 3x + 1 ⇒ x > 0
3x + x + 2 > 3x + 1 ⇒ x > − 1
x + 2 + 3x + 1 > 3x ⇒ x > − 3
| | 1 | |
3x + 3x + 1 > x + 2 ⇒ x > |
| |
| | 5 | |
Zad. 4
a + b + c = 9
a + b > c
a + c > b
b + c > a
Znajdź takie liczby naturalne które to spełniają
Zad. 5
Za moment