Stereometria
uczen: Bardzo proszę o pomoc
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |AB| = a, |∡ACB| = 90o, |∡CAB| = α.
Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze
β. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
31 lip 19:28
Basia:
niech P oznacza spodek wysokości ostrosłupa, a S jego wierzchołek
w trójkątach: APS, BPS, CPS mamy wspólny bok PS
|PS|=H
ponadto ∡PAS = ∡PBS = ∡PCS = β
natomiast ∡APS = ∡BPS = ∡CPS = 90
stąd wynika, że trójkąty APS, BPC i CPS są przystające (wszystkie kąty równe, jeden bok
wspólny)
czyli:
AS=BS=CS = L
AP = BP = CP ⇒ punkt P jest środkiem okręgu opisanego na tr.ABC ⇒
punkt P jest środkiem przeciwprostokątnej
czyli:
AP = BP = CP = R =
a2
H = a2*tgβ
sinα=
BCAB =
BCa
BC = a*sinα
cosα=
ACAB =
ACa
AC = a*cosα
| | AC*BC | | a2*sinα*cosα | |
Pp = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a2*sinα*cosα | |
V = Pp*H = |
| *a2*tgβ = |
| | 2 | |
31 lip 19:53
uczeń: Dziękuje bardzo
31 lip 20:02
Basia:
13 we wzorze na V mi zginąła
| | a3*sinα*cosα*tgβ | |
V = 13*Pp*H = |
| |
| | 6 | |
31 lip 20:16
rumpek:
Chyba błąd jest, mianowicie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | a3*sinα*cosα*tgβ | |
V = |
| * |
| * a2 * sinα * cosα * |
| *a*tgβ = |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 12 | |
Naczy się nie przerabiałem sam stereometrii ale chyba można równie dobrze zaproponować:
sin2α = 2sinαcosα
| | 1 | | 1 | |
Pp = |
| a2 * sinα * cosα = |
| a2*sin2α |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | a3*sin2α*tgβ | |
V = |
| * |
| a2 * sin2α * |
| * a * tgβ = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 24 | |
I na maturze powinny zaliczyć oba wyniki bodajże
31 lip 22:23
Basia:
a tak, przeoczyłam tam jedną dwójką w mianowniku
| | a3*sinα*cosα*tgβ | | a3*sin2α*tgβ | |
V = |
| = |
| |
| | 12 | | 24 | |
oczywiście oba wyniki są poprawne i muszą być traktowane równorzędnie
31 lip 23:20