Proste prostopadłe/równoległe
Ananana: Pomoże mi ktoś? Prosiłabym o same wyniki
1. Jakie jest równanie prostej rownoległej do prostej y= x − 2 i przechodzącej przez punkt P
(1,3)
2. Jakie jest równanie prostej prostopadłej do prostej y = 2x +3 i przechodzącej przez pkt P
(2,1)
3. Prosta o wspołczynniku kierunkowym a= 3 przechodząca przez punkt P (0,−2) ma postać
4. Prosta y = x − √2 jest nachylona do osi ox pod kątem.
Jeśli ktoś miałby czas, mogłby mi rozpisać jak to zrobił? Byłabym niesamowicie wdzięczna, a
jeśli nie, to bardzo proszę o same wyniki.
Z góry bardzo dziękuje
2 sie 10:02
tn: 1. y = x + 3
2 sie 10:06
Ananana: A nie 2?
2 sie 10:11
tn: a przepraszam
rzeczywiście 2
2 sie 11:00
Ananana: Da rade pomoc mi z pozostalymi 3?
2 sie 11:01
tn: współczynnik prostej równoległej jest taki sam, zatem a =1, teraz pozostaje ustalić że
przechodzi przez punkt P
y=ax+b
3=1+b
2=b
y=x+2
2. iloczyn współczynników prostych prostopadłych musi być równy −1, a zatem
y=ax+b
1 = −0,5*2 + b
1 = −1 +b
2=b
y=−0,5x + 2
2 sie 11:02
tn: 3.
y=ax+b
y=3x+b
−2 = b
y=3x−2
wydaje mi się, że to tak
2 sie 11:04
tn: zaraz zrobię 4−te
2 sie 11:07
tn: y=x−√2
wiemy, że współczynnik kierunkowy wynosi jeden.
1 = tgα
α = 45 o
2 sie 11:09
Ananana: Dziękuje ślicznie

Masakryczna jest ta matma

A wzór na prostą prostopadłą/ równoległą mogę prosić, bo te z neta są dla mnie nie do
ogarnięcia...
wiem , ze na równanie prostej jest y= ax+b, a dalej nie umiem tego ogarnąc
2 sie 11:26
tn: to jest tak:
masz daną prostą, np.
y = 3x+1
i masz znaleść a)równoległą b)prostopadłą
a) współczynnik kierunkowy prostej a (w tym wypadku jest to 3) musi być równy w obu prostych
czyli w y = 3x+1 oraz równoległej do niej
wiesz już y=ax+b −> y=3x+b
masz jeszcze punkt przez który przechodzi np. P(x
1,y
1) teraz tylko podstawiasz i obliczasz b
i masz już wzór prostej.
b) iloczyn współczynników w prostej y=3x+1 − prostopadłej do niej musi wynosić −1 a zatem
3*a
1=−1 /:3
rozwiązujesz równanie otrzymujesz współczynnik a
1, potem masz
ale znowu znasz jakiś tam punkt przez który ma przechodzić ta prosta, podstawiasz jego
współrzędne do równania i otrzymujesz b a w konsekwencji równanie prostej
2 sie 11:47
oax: Równanie prostej ma postać y=a
1x+b.
Warunek równoległości to: a
1 = a
2, więc jeżeli prosta ma postać y=a
1x+b to prosta równoległa
ma postać y=a
2x+b.
Warunek prostopadłości to: a
1 * a
2 = −1, więc jeżeli prosta ma postać y=a
1x+b to prosta
| | 1 | |
prostopadła ma postać y=− |
| + b. |
| | a1 | |
2 sie 11:50
Ananana: Dziękuje Wam bardzo!
2 sie 14:30
Ananana: Ile wynosi x na przedstawionym rysunku :
jest trójkat prostąkątny a = 4√3 b=x c= 8. wiem, ze posługujemy się pitagorasem, ale nie wiem
jak pierwiastki rozkminić.
2. ile wynosi pole w równoległoboku o boku a = 2√6?
3. Przekątna kwadratu ma dłigość 6√2 . ile bedzie wynosił kwadrat?
4. Pole trojkąta prostokątnego wynosi 10√5, a jeden z przyprostokątnych ma dł. 10. ile wynosi
druga przyprostokątna?
5. Przekatna rombu mają dlugości 6 i 8 . ile wynosi bok rombu?
6. w rownoległoboku bok ma 10 cm , a wysokosc 12 . ile wynsi pole?
7. po;e kwadratu wynosi 36cm ile wynosi przekatna tego kwadratu ?
Proszę o pomoc . z gówy dziękuje
3 sie 10:15
Ananana: Mogą byc same odpowiedzi, bo chce sobie to sprawdzić...
3 sie 10:27
krystek: Jeżeli a i b to przyprostokątne : (4√3)2+x2=82 → 16*3+x2=64
I wylicz x
3 sie 10:33
krystek: 2) coś pominełas
3)Chyba pole kwadratu?
d=a√2 stąd a√2=6√2 i liczysz pole P=...
4) PΔ=12ab stąd 10√5=10*b i liczysz drugą przyprostokątną.
Pozostałe tak samo do wzoru i liczysz.
3 sie 10:38
ICSP: 16*3 + x2 = 64
x2 = 64 − 48
x2 = 16
x = 4
3 sie 11:01
Ananana: 2. ile wynosi pole trójkąta rownobocznego o boku a = 2√6
3 sie 11:10
Ananana: 3. przekatna kwadratu
3 sie 11:12
ICSP: a
2 = (2
√6)
2 = 4 * 6 = 24
Teraz wystarczy że wstawisz.
3 sie 11:12
ICSP: Przekątna kwadratu ma dłigość 6√2 . ile bedzie wynosił kwadrat?
odp. Przekątna wynosi 6√2
3 sie 11:12