funkcja trygomometryczna
Kleopatra999: wyprowadź wzór:
|cos α/2|=√(1+cosα)/2 i |sinα|=√(1−cosα)/2
oblicz sin π/8 oraz cosπ/8
30 lip 23:35
ICSP: ponieważ obydwa przykłady są podobne zrobię tylko jeden.
| | α | |
|cos |
| | = √cos2 α2. Teraz aby obliczenia wyglądały ładniej nie będę użyuwał |
| | 2 | |
pierwiastka. Jednak on cały czas tam jest.
| | 1 | | α | | 1 | | α | | α | |
cos2 α2 = |
| *( 2cos2 |
| ) = |
| * (cos2 |
| + cos2 |
| ) = U{1}[2} * |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | 1 | | α | | α | | 1 | |
(cos2 |
| + 1 − sin2 |
| ) = |
| (cos2 |
| − sin2 |
| + 1) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | (cosα+1) | |
(cosα + 1) = |
| . Nie zapominajmy o pierwiastku. |
| | 2 | |
31 lip 00:25
ICSP: | | α | |
|sin |
| | mam nadzieje |
| | 2 | |
31 lip 00:30
Godzio:
|sinα| =
√sin2α
sin
2α = U{1 − cos[C{2]]α}{2}
Więc coś nie tak
31 lip 07:45
31 lip 07:45
ICSP: zapewne chodziło o sinus kąta połowicznego.
31 lip 11:51
Basia:
A może całkiem
wprost
| 1+cosα | | 1+cos(2*α2) | | 1+cos2α2 − sin2α2 | |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
stąd
√cos2α2 =
√1+cosα2
|cos
α2| =
√1+cosα2
| 1−cosα | | 1−cos(2*α2) | | 1−(cos2α2−sin2α2) | |
| = |
| = |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| 1−cos2α2+sin2α2 | | sin2α2 | |
| = |
| = sin2α2 |
| 2 | | 2 | |
stąd
√sin2α2 =
√1−cosα2
|sin
α2| =
√1−cosα2
31 lip 18:27
ICSP: Baisu ja jestem zwolennikiem przekształcania lewej strony do prawej
31 lip 18:29
Basia:
relacja równości jest relacją 1. zwrotną, 2. symetryczną i 3.przechodnią
1. bo a=a
2. bo a=b ⇔ b=a
3. a=b ∧ b=c ⇒ a=c
tu oczywiście chodzi o (2)
31 lip 18:32
kleopatra999: ale skąd to się wzieło?
i dlaczego 1+cos(2*α/2) /2
2 sie 23:24
kleopatra999: i jak jeszcze obliczyć sinα/8 i cosα/8?
2 sie 23:59
ICSP:
|sin 22,5
o| =
√(1−cos45o)2
3 sie 00:03