matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cała całka oznaczona
całeczki:
0
dx
∫
x
2
+4
−
∞
3 sie 15:07
Godzio:
Proszę o sprawdzenie, bo nie jestem pewien czy tak ma być na 100%
dx
dx
0
−
∞
∫
= lim
T→−
∞
0
T
∫
=
x
2
+ 4
x
2
+ 4
dx
t =
x
2
2dt = dx
1
dt
1
x
∫
=
∫
=
arctg(
) + C
x
2
+ 4
2
t
2
+ 1
2
2
1
0
1
T
1
π
lim
T→−
∞
[
arctg(
) −
arctg(
) → −
arctg(−
∞
) =
2
2
2
2
2
4
3 sie 18:25
Trivial:
Na oko dobrze.
3 sie 22:55