Wzory Cardano
ICSP: Mógłby ktoś mnie nauczyć jak rozwiązywać wielomiany III stopnia wzorami Cardano?
20 lip 23:01
Trivial:
ISCP, I'm sure Wikipedia can.
Tak na poważnie, to te wzory są straszne.
20 lip 23:16
ICSP: Chodzi mi o to że Wikipedia uczy bardzo niezrozumiale dla kogoś kto nie jest na studiach.
20 lip 23:18
20 lip 23:22
Vax: Sekunda, już piszę
20 lip 23:23
Vax: Mając równanie ogólne 3 stopnia:
ax
3 + bx
2 + cx + d = 0
| | b | |
Podstawieniem x = y − |
| sprowadzamy je do postaci: |
| | 3a | |
y
3 + Ay + B = 0
Teraz dokonujemy podstawienia:
y = u+v:
(u+v)
3 + A(u+v) + B = 0
u
3+v
3+(u+v)(3uv+A)+B = 0
Teraz z tego wynika:
{u
3+v
3 = −B
{3uv = −A
⇒
{u
3+v
3 = −B
Zauważmy, że są to wzory Viete'a dla pewnego trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz
v
3, czyli mamy (równanie kwadratowe postaci ax
2+bx+c, nie mylić współczynników i niewiadomej
z tymi na początku tematu, nie chce mi się stosować innych

):
| −b | | c | | A3 | |
| = −B oraz |
| = − |
| , zauważmy, że możemy przyjąć, iż a=1, wybierając inne |
| a | | a | | 27 | |
,,a" pierwiastki nam się nie zmienią (możesz sprawdzić

) z tego otrzymujemy b = B oraz c =
| | A3 | |
− |
| czyli nasze równanie którego pierwiastkami są u3 oraz v3 ma postać: |
| | 27 | |
Teraz liczymy pierwiastki, niech to będą x
1 oraz x
2, wtedy:
y = u+v =
3√x1 +
3√x2
| | b | | b | |
Czyli x = y− |
| = 3√x1 + 3√x2 − |
| |
| | 3a | | 3a | |
I w ten sposób właśnie to rozwiązujemy

Teraz podam przykład:
x
3+6x
2−x−30 = 0
x = y − 2
(y−2)
3+6(y−2)
2−(y−2)−30 = 0
y
3−13y−12 = 0
y=u+v
u
3+v
3+(u+v)(3uv−13)−12= 0
{u
3+v
3 = 12
u
3 i v
3 są pierwiastkami równana:
| | 12± 70i/3√3 | | 35i | | i | |
z = |
| = 6 ± |
| = (2± |
| )3 |
| | 2 | | 3√3 | | √3 | |
| | i | | i | |
y = 3√x1+3√x2 = 2+ |
| +2− |
| = 4 |
| | √3 | | √3 | |
Czyli x = y−2 = 2
Jeżeli znajdziesz już współczynniki u oraz v, to możesz znaleźć pozostałe 2 pierwiastki (często
zespolone), wyznaczasz je przez przemnożenie wyliczonych u,v przez kolejne pierwiastki 3
stopnia z jedynki, innymi słowy, jeżeli u
1,v
1 spełniają nasz układ, to spełniają go również:
{u
2 = e
2iπ/3*u
1
{v
2 = e
4iπ/3*v
1
oraz
{u
3 = e
4iπ/3*u
1
{v
3 = e
2iπ/3*v
1
No i to by było chyba na tyle

Pozdrawiam.
20 lip 23:40
ICSP: yyy to może ja to jutro przeanalizuje i spróbuje zrobić jakiś przykład.
20 lip 23:46
Trivial: ICSP, jak dla mnie to w Wikipedii jest podobnie wyjaśnione.
20 lip 23:48
ICSP: może i podobnie, tylko tutaj ma od razu wszystko ładnie wypisane.
20 lip 23:52
teofrast: Witam wszystkich. Równanie 3. stopnia można także rozwiazać innymi sposobami...Wskazany przez
Vaxa jest najbardziej «klasycznym», niemniej istnieją i inne, np. już po zredukowaniu do
postaci
x3 + qx + r = 0 [*]
możemy posłużyć się tożsamością [**]
a3 + b3 + c3 − 3abc = (a+b+c)(a+eb+e2c)(a+e2b+ec) gdzie e = −1/2 − i √3 / 2 , tzn.
= [ a − (−b−c) ] [ a − b+c+√3(b−c) i 2 ] [ a − b+c−√3(b−c) i 2 ].
Jeśli teraz położymy a = x, −3bc = q, b3 + c3 = r, to lewa strona [*] poprzez w/w
tożsamośc [**]i podstawienie zostaje rozłożona na 3 czynniki − z których mamy automatycznie
poszukiwane pierwiastki równania.
Pozostaje wyznaczyć b oraz c z układu równań : ( b3 + c3 = r, & −3bc = q ) :
( b3 + c3 = r & c = − q3b ) ⇒ ( (b3)2 − rb2 − q227 = 0 & c = − q3b )
.
skąd otrzymujemy:
b = 3√ r/2 ± √ r2/4 + q3/27 , c = 3√ r/2 ∓ √ r2/4 + q3/27 .
Stąd i z faktoryzacji [**] wyliczamy poszukiwane pierwiastki.
( sprawa się nieco komplikuje, gdy r2/4 + q3/27 < 0, bo wtedy z otrzymanych formuł nie wynika
bezpośrednio, że wszystkie trzy pierwiastki są rzeczywiste...)
___________________________________________________________________________
Pierwszy pierwiastek rzeczywisty równania [*] możemy wyliczyć także metodą «angielską»
dokonując podstawienia
x = 3√y + a / 3√y , ( a jest pewnym nieznanym na razie
parametrem)
Podstawiając to do [*] doprowadzamy [*] do postaci:
y2 + ry + a3 + ( 3a + q )xy = 0.
Kładąc 3a + q = 0 mamy a = −q / 3 ⇒ x = 3√y − q / 33√y i [*] przyjmuje postać :
y2 + ry + q3 /27 = 0 ⇒ y = −r / 2 ± √ r2 / 4 + q3 / 27 ,
skąd po drobnych przekształceniach otrzymujemy formułę Cardana.
UWAGA
Dla równania postaci x3 + px2 + qx + r = 0
można dokonać bezpośredniego analogicznego postawienia
x = 3√y / 3 + 3a / 3√y + b, za pomoca którego
przy a = p2 − 3q9 oraz b = −p3 przechodzi w równanie kwadratowe :
y2 + (2p3 − 9pq +27r )y + (p2 − 3q)3 = 0.
Pozdrawiam,
<teofrast>
PS. Vax, obraziłeś się na mnie ?! nie mam odpowiedzi na moje ostatnie zadanie...
21 lip 01:27
ICSP: Nic z tego nie rozumiem chyba najlepiej będzie się tego na przykładach uczyć. Da ktoś jakiś?
21 lip 23:23
ICSP: rzuci ktoś jakiś łatwy przykład?
22 lip 23:16
Vax: x3−3x2−18x+40=0
22 lip 23:40
ICSP: x3 − 3x2 − 18x + 40
x = y + 1
(y+1)3 − 3(y+1)2 − 18(y+1) + 40 = y3 + 3y2 + 3y + 1 − 3y2 + 6y + 3 − 18y − 18 + 40 = y3 −
9y + 26
y3 − 9y + 26
Dobrze do tego momentu?
22 lip 23:45
Vax: Jeden błąd, −3(y+1)2 = −3y2−6y−3
22 lip 23:49
ICSP: fakt.
y3 − 21y + 20 = 0
Teraz dobrze?
22 lip 23:50
Vax: Tak.
22 lip 23:51
ICSP: w takim razie
y3 − 21y + 20 = 0
y = u + v
u3 + v3 + (u+v)(3uv − 21) + 20 = 0
u3 + v3 = −20
uv = 343
x2 − 20x + 343
dobre mi to równanie kwadratowe wyszło?
22 lip 23:58
Vax: u
3v
3 = 343, a równanie kwadratowe dobre
22 lip 23:59
ICSP: rzeczywiście zgubiłem sześciany.
tak więc
x
2 − 20x + 343 = 0
Δ = 400 − 1372 = −972
√Δ = i
√972 = 18
√3i
| | 20 ± 18√3i | |
x = |
| = 10 ± 9 √3i hmm to nie jest przypadkiem równe (1 + √3i) 3  |
| | 2 | |
23 lip 00:04
Vax: Równanie kwadratowe złe, powinno być x
2+20x+343=0, następnie zauważamy, że −10±9
√3i =
(2±i
√3)
3
23 lip 00:05
ICSP: zauważamy

y = 2 + i
√3 + 2 − i
√3 = 4
x = y+1
x = 5
co teraz

?
23 lip 00:08
Vax: No i otrzymaliśmy jeden z pierwiastków wielomianu, teraz jeżeli chcesz wyznaczyć 2 pozostałe,
to jak pisałem ostatnio mnożysz nasze u i v przez pozostałe pierwiastki trzeciego stopnia z
jedynki, pozostałymi dwoma rozwiązaniami są:
x
2 = y+1 = u+v+1 = (2+i
√3)*e
2iπ/3 + (2−i
√3)*e
4iπ/3 + 1
x
3 = y+1 = u+v+1 = (2+i
√3)*e
4iπ/3 + (2−i
√3)*e
2iπ/3 + 1
Lub po prostu podziel dany wielomian przez x−5, albo jeżeli nie lubisz dzielić podstaw y=x+5,
wyjdzie na to samo

Pozdrawiam.
23 lip 00:15
Vax: Oczywiście jeżeli chcesz otrzymać prostszą postać, to rozwijasz e
2iπ/3 i e
4iπ/3 ze wzoru
Eulera i liczysz
23 lip 00:24
23 lip 00:41
ICSP: Dziękuję wszystkim za pomoc. Spróbuję do tego przysiąść po pierwszym roku studiów kiedy będę
znał już lepiej liczby zespolone.
23 lip 12:18
Mariusz: Vax nieźle tłumaczy lepiej niż jakiś tam gładki
(Jakiś czas temu trochę pisaliśmy o równaniach trzeciego i czwartego stopnia)
Metodę przedstawioną przez Vaxa można tak zmodyfikować aby nadawała się do
rozwiązywania równań czwartego stopnia
Jeżeli nie zna zespolonych to można przygotować metodę która nie korzysta z liczb zespolonych
Równanie trzeciego stopnia sprowadzamy do równania kwadratowego tak jak pokazał Vax
Jeżeli równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistch to
wracamy do równania trzeciego stopnia w postaci y3+py+q=0
i podstawiamy y=2√−p/3cos(theta) aby sprowadzić równanie do postaci wzoru na
funkcje trygonometryczne potrojonego kąta
17 gru 06:19