Zadanko tekstowe
Kawa waniliowa: Tonę czystego złota przetopiono w sześcian. Gęstość złota jest równa 19.3g/cm³. Jaka jest
długość krawędzi złotego sześcianu wynik podaj z dokładnością do 1cm.
2 sie 19:17
Trivial:
Każdy centymetr sześcienny zawiera 19.3g złota (definicja gęstości objętościowej). Oznaczając
długość krawędzi przez a, gęstość objętościową przez ρ wyznaczymy masę bryły. Masa
całej bryły to jej objętość razy gęstość objętościowa, czyli:
M = ρV = ρa3
a = 3√M/ρ.
Teraz wyraź masę złota w gramach (1 tona = 1000kg = 106 g) podstaw wartości liczbowe i masz
gotowe rozwiązanie.
a ≈ 37 cm
2 sie 20:13
Trivial:
Btw uwielbiam kawę waniliową.
2 sie 20:13
Kawa waniliowa: Ach, dzięki

Hehe, miło
2 sie 21:07