Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennnych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji:
f(x,y)=x2−xy+y2−2x+y
2 sie 12:50
Piotr student: f'x=2x−y−2
f'y=−x+2y+1
f'x=0
f'y=0
2x−y−2=0
−x+2y+1=0
2x−y=2
−x+2y=−1/*2
2x−y=2
−2x+4y=−2
3y=0/:3
y=0
2x−y=2
2x=2+0
2x=2/:2
x=1
P=(1,0)
2 sie 13:00
Piotr student:
f''xx=2
f''yy=2
f''xy=−1
f''yx=−1
2 sie 13:47
Piotr student:
W(x,y)=f''xx*f''yy−f''xy*f''yx
W(x,y)=2*2−(−1)*(−1)=4−1=3>0
2 sie 13:53
Basia:
wszystko jest dobrze, tylko trzeba teraz wyciągnąć ostateczne wnioski
W(x,y) > 0 dla każdej pary (x,y) (bo nie zależy ani od x, ani od y) ⇒
W(1,0)=3>0 ⇒ w punkcie P(1,0) jest ekstremum
f"xx(x,y) = 2 dla każdej pary (x,y) (bo nie zależy ani od x, ani od y) ⇒w punkcie
f"xx(1,0) = 2 >0 ⇒ w punkcie P(1,0) jest minimum
wartość tego minimum to
fmin = f(1,0) = 12 − 1*0 + 02 − 2*1 + 0 = 1 − 2 = −1
2 sie 15:14