PROblem
TOmek:

| | log3x2 | |
Narysuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | |log3x2| | |
dla log
3x
2<0
dla log
3x
2>0
dobrze narysowałem?
27 lip 20:21
ICSP: Dziedzine to już nie łaska ustalić
27 lip 20:24
TOmek:

dziedzina
x>0
dobrze rysunek?
27 lip 20:26
ICSP: poza tym źle dobrane przedziały.
mamy rozwiązać nierówność:
log3 x2 > 0
log3 x2 > log3 1
x2 − 1 > 0 ⇔ x ∊ (−∞;−1) suma (1;+∞) − w tym przedziale funkcja wynosi 1
analogicznie x ∊ (1−;1)/{0} − funkcja wynosi −1
Pozdrawiam
27 lip 20:29
TOmek: pierwszy raz robie wykres funkcji logarytmicznej, więc nie wiem o co za bardzo chodzi
Jeszcze raz to jaka jest dziedzina?
27 lip 20:34
ICSP: loga b
a ≠ 1 a > 0 b>
a = 3 tak wiec wszystkie warunki są spełnione
b = x2
x2 > 0
prosta nierówność dasz rade sam ją rozwiązać.
D: x ∊ R\{0}
27 lip 20:37
TOmek: x
2>0
R\{0}
teraz to z czym mam trudność, na pewno wykres będzie y=1 i y=−1 tylko teraz sprawa przedziałow,
zebym zrozumiuał.
log
3x
2>0 trzeba sobie zadać pytanie kiedy to jest większe od zera
na moje wystarczy ,ze x będzie większy od zera np:
log
3(0,0000001)
2=x
3
x=0,0000001
czyli tak na oko "x" musi mieć znak minusa bo musi być po lewej stronie ułamek więc coś jest
nie tak z moim przedziałem

Także masz racje ICSP
czyli w takich przypadkach najlepiej szukać przedziału pomagając sobie z log
c1=x bo wtedy mamy
pewność ,ze nasze wymyslone "c" nie będzie ułamkiem czyli nasze "x" będzie dodatnie
Nie wiem czy rozumiesz co napisałem , ale wiec ,ze Czaje, Dziekuje
27 lip 20:47
TOmek:

dobrze?
27 lip 20:49
ICSP: chciałeś napisać że dla dowolnego c > 0 oraz ≠ 1 jest zależność
logc 1 = 0
27 lip 20:50
ICSP: zły wykres.
27 lip 20:51
TOmek: czyli walczymy dalej

hmm
27 lip 20:53
ICSP: zobacz jeszcze raz na moje przedziały
27 lip 20:54
TOmek:

bo jesli x∊(−1,1) to mamy ułamek więc x jest ujemny
27 lip 20:54
TOmek: gitara?
27 lip 20:54
ICSP: prawie. O dwie kropki za dużo. Przypomnij sobie dokładniej definicje wartości bezwzględnej.
27 lip 20:56
TOmek: nie wiem juz jak, na moje powyzszy jest dobrze
27 lip 21:00
ICSP: f(x) = 1 ⇔ x ∊ (−
∞;−1> suma <1; +
∞)
f(x) = −1 ⇔ x ∊ (−1;1)\{0}
idę pooglądać troszkę telewizji. Jak masz jeszcze troszkę ciekawych zadanek to wrzucaj śmiało
27 lip 21:06
TOmek: no przeciez to jasne! Dzieki
27 lip 21:09
;) ZKS ;):
Mamy ułamek a przecież
|log
3x
2| ≠ 0 ⇒ x ≠ 1 ⋀ x ≠ −1
f(x) = 1 dla x ∊ (−
∞,−1
) ∪
(1,
∞)
f(x) = −1 dla x ∊ (−1,1)
27 lip 21:39
ICSP: oj i ja tego nie zauważyłem:( Starze się. Chyba już przestanę pomagać bo tylko w błąd
wprowadzam:(
27 lip 22:40
;) ZKS ;):
Masz pomagać bo z pracy Cie zwolnią.

Każdemu zdarza się coś przeoczyć.
27 lip 22:54
ICSP: | | x | |
czy kiedyś przeoczyłeś to: |
| |
| | 0 | |
Ja z taką wiedzą mogę jedynie do podstawówki wrócić:(
To ostatnie zadanko jakie rozwiązałem na tym forum:(
Przepraszam że musieliście mnie ciągle poprawiać:(
27 lip 22:57
;) ZKS ;):
A to oglądałeś jakąś komedie romantyczną że tak na przeprosiny Ci się zebrało
ICSP?

Ja w gimnazjum się śmiałem że wynajdę dowód że przez 0 można podzielić więc głowa do góry.
27 lip 23:01
misiaa: x+y>0
29 lut 19:41
cedpek: miałłłłlllllllllllllllllllllllll
29 lut 19:42