matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie w postaci ułmka, rozwiązanie
szasza_:
Witam, będę wdzięczny za wytłumaczenie jak rozwiązać takie równanie:
6x − 16
6 −
4 − 5x
Oczywiście w mianowniki muszę wykluczyć tę liczbę dla której mianownik będzie miał wartość 0. Co jednak z licznikiem?
1 sie 01:23
Vogl:
ja tutaj nie widzę żadnego równania
1 sie 01:27
szasza_:
6x − 16
6 −
= 0.
4 − 5x
Przepraszam za niedopatrzenie.
1 sie 02:09
Vax:
4
4−5x ≠ 0 ⇔ x ≠
5
6x−16
6 =
/:2
4−5x
3x−8
3 =
4−5x
3(4−5x) = 3x−8 12−15x = 3x−8 20 = 18x
20
10
x =
=
18
9
1 sie 02:31