matematykaszkolna.pl
fizyka- prędkość minimalna eve: rysunekWitam! Co prawda mam zadanie z fizyki,ale może ktoś by mi mógł pomócemotka Oto treść: Przez rzekę o szerokości l przepływa łódka z przystani A do przystani B położonych na przeciwległych brzegach, przy czym przystań B leży w odległości s poniżej przystani A. Prędkość prądu rzeki wynosi v. Z jaką minimalną prędkością względem wody może płynąć łódka?
  l  
wynik : vmin= v*

l2 + s2  
dołączam rysunek jaki zrobiłam i ja liczę tak: l2 + s2= x2, więc: x= l2 + s2
  s  
t=

V  
i podstawiam x jako drogę,według moich obliczeń:
  l2 + s2  
v=v*

no i właśnie to do niczego nie prowadzi w odpowiedziach jest
 t  
wytłumaczone,ale na postawie twierdzenia sinusów,co nie jest dla mnie zrozumiałe(jest po podstawowej majcy i fizyce). I stąd moje pytanie,czy nie da się tego zadania jakoś inaczej(łatwiej) rozwiązać? I czym różni się prędkość minimalna od hmm 'normalnej prędkości'?Jakby ktoś mógł mi to w miarę łatwo wytłumaczyć.. Z góry dzięki!
31 lip 18:39
Basia: prędkość minimalna, to taka, przy której ta łódka rzeczywiście dopłynie do B gdyby płynęła z mniejszą prędkością niż vmin zostałaby zniesiona przez prąd poza punkt B niestety więcej nie potrafię pomóc, bo to o prędkości minimalnej wiem jako istota pływająca po każdej wodzie wszystkim czym tylko się da, ale jest tu parę osób, które znają fizykę i na pewno ktoś pomoże
31 lip 18:56
Joanna 1LO: v=s/t t=s/v vmin=l/t=l/s/v=vl/s x2=l2+s12 x=s s=l2+s12 vmin=vl/l2+s12
9 mar 11:15