fizyka- prędkość minimalna
eve:

Witam!
Co prawda mam zadanie z fizyki,ale może ktoś by mi mógł pomóc

Oto treść:
Przez rzekę o szerokości l przepływa łódka z przystani A do przystani B położonych na
przeciwległych brzegach, przy czym przystań B leży w odległości s poniżej przystani A.
Prędkość prądu rzeki wynosi v. Z jaką minimalną prędkością względem wody może płynąć łódka?
| | l | |
wynik : vmin= v* |
| |
| | √l2 + s2 | |
dołączam rysunek jaki zrobiłam i ja liczę tak:
l
2 + s
2= x
2, więc:
x=
√ l2 + s2
i podstawiam x jako drogę,według moich obliczeń:
| | √l2 + s2 | |
v=v* |
| no i właśnie to do niczego nie prowadzi  w odpowiedziach jest |
| | t | |
wytłumaczone,ale na postawie twierdzenia sinusów,co nie jest dla mnie zrozumiałe(jest po
podstawowej majcy i fizyce).
I stąd moje pytanie,czy nie da się tego zadania jakoś inaczej(łatwiej) rozwiązać? I czym różni
się prędkość minimalna od hmm 'normalnej prędkości'?Jakby ktoś mógł mi to w miarę łatwo
wytłumaczyć.. Z góry dzięki!
31 lip 18:39
Basia:
prędkość minimalna, to taka, przy której ta łódka rzeczywiście dopłynie do B
gdyby płynęła z mniejszą prędkością niż vmin zostałaby zniesiona przez prąd poza punkt B
niestety więcej nie potrafię pomóc, bo to o prędkości minimalnej wiem jako istota pływająca po
każdej wodzie wszystkim czym tylko się da, ale jest tu parę osób, które znają fizykę i na
pewno ktoś pomoże
31 lip 18:56
Joanna 1LO: v=s/t
t=s/v
vmin=l/t=l/s/v=vl/s
x2=l2+s12
x=s
s=√l2+s12
vmin=vl/√l2+s12
9 mar 11:15