iloczyn rozwiązań wielomiany
fuksja: rozwiąż równanie x3−2x−1=0 oblicz iloczyn rozwiązań tego równania.
22 lip 23:02
Vax: x3−2x−1 = 0 ⇔ x3+x2−x2−x−x−1 = 0 ⇔ x2(x+1)−x(x+1)−(x+1) = 0 ⇔ (x+1)(x2−x−1) = 0 ⇔ x ∊
{(1−√5)/2 ; −1 ; (1+√5)/2}
Iloczyn tych pierwiastków otrzymujemy od razu ze wzorów Viete'a, x1*x2*x3 = 1
Pozdrawiam.
22 lip 23:07
adi: (3−2X)(3+2X)−(2x−1)2
12 wrz 20:41
Gustlik: Schemat Hornera:
"Kandydaci" na pierwiastek: +−1
1 0 −2 −1
1 1 1 −1 −2
−1 1 −1 −1 0
x=−1 jest pierwiastkiem
(x+1)(x
2−x−1)=0
Δ=5,
√Δ=
√5
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
Odp: x=−1 v x= |
| , x= |
| , iloczyn wzorem Viete'a jak zrobił Vax. |
| | 2 | | 2 | |
13 wrz 10:51
aarniii: x3+x2−x−1=0
9 sty 16:25
Kwaśnaaaa: potrzebuję pomocy

to zadanie..:
α∊(90,180st) oraz sin(90st + α) − 3cosα=1 zatem:
a. tg α=
√3/3 b. tg α= −
√3 c. tg α= −
√2/2 d. tg α= −1
proszę o szybką pomoc!
7 cze 12:51
Basia:
sin(90+α) = cosα
podstaw; wylicz cosα
potem z jedynki trygonometrycznej wylicz sinα (jest dodatni)
7 cze 15:21