oblicz
natalia:
sin α - sin3α
----------------- = ctg α
cos α - cos3α
1 +cos 2α
cos2α = ------------------
2
18 lut 20:39
Basia:
sinα(1-sin2α) sinα*cos2α
------------------- = -------------------- = tgα*ctg2α = (1/ctgα)*ctg2α = ctgα
cosα(1-cos2α) cosα*sin2α
1+cos2α 1 + cos2α - sin2α (1-sin2α) + cos2α
------------- = ------------------------------ = ---------------------------- =
2 2 2
cosα + cos2α 2cos2α
-------------------- = -------------- = cos2α
2 2
a w treści zadania na pewno nie było "oblicz" tylko albo "wykaż, że"
albo "udowodnij tożsamości trygonometryczne"
tu łatwo było zgadnąć, ale staraj się jednak porządnie pisać treść
18 lut 20:46
natalia: podaj odpowiednie założenia i wykaż , że równanie jest tożsamością ( sprawdź czy lewa
strona równa się prawej) sorki
18 lut 20:49
Basia:
ano właśnie !
założenia potrzebne są tylko w (1)
cosα - cos3α≠0
cosα(1-cos2α)≠0
cosα(1-cosαα)(1+cosα)≠0
cosα≠0 ⇒ α≠(2k+1)*(π/2)
cosα≠1 ⇒ α≠2kπ
cosα≠-1 ⇒ α≠(2k+1)π
ostatecznie:
α ≠ kπ i α≠(2k+1)*(π/2)
18 lut 20:56
natalia: jeszcze raz sorki za niedokładność
18 lut 21:02
natalia: i dzięki za pomoc
18 lut 21:02
muh: Δ≤52
3 sie 20:43