Potęgownie liczby zespolonej
Łukasz: Witam, bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie dlaczego jest taki wynik owego zadania:
(2+2i)
35
wynik w książce to :2
52(−1+i)
a oto moje próby rozwiązania:
|z| = 2
√235(cos35*
√22+isin35*
√22)
|z| = 2
√235(cos35*
π4+isin35*
π4)
|z| = 2
√235(cos*
35π4+isin*
35π4)
Czekam na podpowiedzi, pozdrawiam
31 lip 23:46
Basia:
z=2+2i
|z| =
√4+4 =
√8 = 2
√2
| | 2 | | 1 | | √2 | |
sinφ = |
| = |
| = |
| |
| | 2√2 | | √2 | | 2 | |
| | 2 | | 1 | | √2 | |
cosφ = |
| = |
| = |
| |
| | 2√2 | | √2 | | 2 | |
stąd:
z = 2
√2(cos
π4 + isin
π4)
z
35 = (2
√2)
35*(cos
35π4 + isin
35π4)
(2
√2)
35 = 2
35*(
√2)
35 = 2
35*(
√2)
34*
√2 = 2
35*2
17*
√2 =
2
52√2
| | √2 | |
sin35π4 = sin(3π4+8π) = sin3π4 = |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos35π4 = cos(3π4+8π) = cos3π4 = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
z35 = 252√2*(− |
| + i |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
2
52*( −1 + i )
31 lip 23:59
Łukasz: Super wszystko rozumiem, poza jednym dlaczego cos
3π4 = −
√22,
a sin
3π4 =
√22 skoro w tablicach jest sin
√22 =
π4. Wielkie dzięki
1 sie 00:08
Basia:
z jakich Ty tablic korzystasz ?
chyba nie z tych co trzeba, tylko z tablic funkcji odwrotnych do sinusa i cosinusa, bo
i
narysuj sobie trójkąt prostokątny równoramienny i policz
| π | |
| to miara łukowa kąta 45o |
| 4 | |
| | 3π | | π | | π | | √2 | |
sin |
| = sin(π− |
| ) = sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3π | | π | | π | | √2 | |
cos |
| = cos(π− |
| ) = − cos |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
1 sie 00:16
1 sie 00:26
Łukasz: Dzięki
1 sie 00:55
Trivial:
Alternatywny sposób:
(2+2i)35 = 235[(1+i)2]17(1+i) = 235[2i]17(1+i) = 252i(1+i) = 252(i−1).
1 sie 10:45