wielomiany;/
Pebbels: Proszę o pomoc

1.Oblicz |x|=x
4 i x∊R
2.rozwiaż równanie(można zastosować zmienna pomocniczą)
(x−2)
3+5(x−2)
2+3(x−2)−9=0
2 sie 12:59
ICSP: |x| = x4
dla x ≥ 0
x = x4 ⇔ x4 − x = 0 ⇔ x = 0 v x−1 = 0 v x2 + x + 1 = 0.
z tego odczytujemy że x = 1 v x = 0
dla x < 0
|x| = x4 ⇔ x4 + x = 0 ⇔ x = 0 v x = −1 v x2 −x + 1 = 0
z tego odczytujemy że x = −1
ostateczna odpowiedź to suma tych rozwiazań:
x ∊ {−1;0;1}
2 sie 13:02
ICSP: (x−2)3 + 5(x−2)3 + 3(x−2) − 9 = 0
t = (x−2)
t3 + 5t2 + 3t − 9 = 0 ⇔ t3 − t2 + 6t2 − 6t2 + 9 t2 − 9 = 0 ⇔ t2(t−1) + 6t(t−1) + 9(t−1)
= 0 ⇔ (t+3)2(t−1) = 0 ⇔ t = 1 v t = −3
1 = x−2 ⇔ x = 3
−3 = x−2 ⇔ x = −1
2 sie 13:05