Udowodnij nierówność
TPB: Udowodnij nierówność:
Założenia:
a,b,c>0
a*b*c = 1
Teza:
Nie mogę nic sensownego wymyślić, ma ktoś jakieś pomysły?
1 sie 11:16
Vax: | | x | | y | | z | |
Tak, podstawiając a= |
| , b= |
| , c= |
| otrzymujemy równoważną nierówność: |
| | y | | z | | x | |
| xz | | yz | | xy | | x | | y | | z | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| y2 | | x2 | | z2 | | y | | z | | x | |
Ale z ważonej am−gm mamy:
Analogicznie zapisujesz 2 pozostałe nierówności, dodajesz stronami i dostajesz tezę.
1 sie 12:13
pomagacz:
| a2c + ab2 + bc2 | |
| ≥ a + b + c ⇒ abc = 1 |
| abc | |
a
2c + ab
2 + bc
2 ≥ a + b + c
uporządkujmy:
a*b
2 + b*c
2 + c*a
2 ≥ a + b + c
i tutaj widać, że lewa strona jest większa
1 sie 13:57
1 sie 13:59
Vax: pomagacz, ale o co chodzi ? Napisałeś odwrotną implikację (która de facto jest błędna)
dodatkowo mając ab2 + bc2 + ca2 ≥ a+b+c nie można napisać, że ,,widać", iż dana nierówność
jest prawdziwa, to nie jest żaden dowód.
1 sie 14:11
TPB: dziękuję za pomoc ja kilka chwil temu sam już sobie poradziłem, trochę inaczej niż Vax,
aczkolwiek bardzo dziękuję za pomoc.
1 sie 14:48
Wezyr:
Vax z jakie twierdzenia korzystasz pisząc"z ważonej am−gm mamy"
Jeśli masz na myśli
to jest nieprawdą.
1 sie 20:44
Vax: | | a+a+b | |
Zapomniałeś o wagach, możesz sobie rozpisać 2a = a+a, więc w twoim przypadku |
| ≥ |
| | 3 | |
3√a2b co jest prawdą dla nieujemnych a,b..
1 sie 20:59
Wezyr:
OK! teraz pasuje.
1 sie 21:44
tn: czy jest to poziom liceum rozszerzony ?
1 sie 21:51
Jack:
nie, to poziom olimpijski (specyficzne zadania i specyficzna wiedza)
1 sie 22:22
Wezyr:
Olimpiada dla gimnazjalistów?
1 sie 22:27
Jack:
ano.
1 sie 22:29
tn: aha, a ja się dziwiłem dlaczego nie mogę wpaść na pomysł
3 sie 22:30
huBson: A można zrobić to w taki sposób?
Minaowicie: a/b +b/c +c/a to dla dodatnich abc jako wartość minimalna możemy zapisać jako 3
√1 * 3 ≥ a + b + c. Dalej mamy na mocy założenia 3≥ 1/bc + 1/ac + 1/ab i
dzieląc równanie przez prawą stronę P otrzymamy 3/P≥1 i teraz z nierówności między średnią
harmoniczną a geometryczną mamy pierwiastek 3. Stopnia a podnim abc cale do kwadratu co daje w
ostatecznosci 1≥1 dobra metoda? Sorry za zapis ale pisze z ipada....
15 kwi 23:51