matematykaszkolna.pl
Udowodnij nierówność TPB: Udowodnij nierówność: Założenia: a,b,c>0 a*b*c = 1 Teza:
a b c 

+

+

≥ a+b+c
b c a 
Nie mogę nic sensownego wymyślić, ma ktoś jakieś pomysły?
1 sie 11:16
Vax:
 x y z 
Tak, podstawiając a=

, b=

, c=

otrzymujemy równoważną nierówność:
 y z x 
xz yz xy x y z 

+

+

+

+

y2 x2 z2 y z x 
Ale z ważonej am−gm mamy:
2yz/x2 + xz/y2 z 

3 x 
Analogicznie zapisujesz 2 pozostałe nierówności, dodajesz stronami i dostajesz tezę.
1 sie 12:13
pomagacz:
a2c + ab2 + bc2 

≥ a + b + c ⇒ abc = 1
abc 
a2c + ab2 + bc2 ≥ a + b + c uporządkujmy: a*b2 + b*c2 + c*a2 ≥ a + b + c i tutaj widać, że lewa strona jest większa
1 sie 13:57
1 sie 13:59
Vax: pomagacz, ale o co chodzi ? Napisałeś odwrotną implikację (która de facto jest błędna) dodatkowo mając ab2 + bc2 + ca2 ≥ a+b+c nie można napisać, że ,,widać", iż dana nierówność jest prawdziwa, to nie jest żaden dowód.
1 sie 14:11
TPB: dziękuję za pomoc ja kilka chwil temu sam już sobie poradziłem, trochę inaczej niż Vax, aczkolwiek bardzo dziękuję za pomoc.
1 sie 14:48
Wezyr: Vax z jakie twierdzenia korzystasz pisząc"z ważonej am−gm mamy" Jeśli masz na myśli
2a + b 

ab
3 
to jest nieprawdą.
1 sie 20:44
Vax:
 a+a+b 
Zapomniałeś o wagach, możesz sobie rozpisać 2a = a+a, więc w twoim przypadku

3 
3a2b co jest prawdą dla nieujemnych a,b..
1 sie 20:59
Wezyr: OK! teraz pasuje. emotka
1 sie 21:44
tn: czy jest to poziom liceum rozszerzony ?
1 sie 21:51
Jack: nie, to poziom olimpijski (specyficzne zadania i specyficzna wiedza)
1 sie 22:22
Wezyr: Olimpiada dla gimnazjalistów?
1 sie 22:27
Jack: ano.
1 sie 22:29
tn: aha, a ja się dziwiłem dlaczego nie mogę wpaść na pomysł emotka
3 sie 22:30
huBson: A można zrobić to w taki sposób? Minaowicie: a/b +b/c +c/a to dla dodatnich abc jako wartość minimalna możemy zapisać jako 3 1 * 3 ≥ a + b + c. Dalej mamy na mocy założenia 3≥ 1/bc + 1/ac + 1/ab i dzieląc równanie przez prawą stronę P otrzymamy 3/P≥1 i teraz z nierówności między średnią harmoniczną a geometryczną mamy pierwiastek 3. Stopnia a podnim abc cale do kwadratu co daje w ostatecznosci 1≥1 dobra metoda? Sorry za zapis ale pisze z ipada....
15 kwi 23:51