Ciąg arytmetyczny
`.ewela: 8)
Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi
86
a suma drugiego i trzynastego ciagu jest równa
22
Znajdz pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu

Proszę o pomoc bo wogóle nie rozumiem ciągów
29 lip 11:42
ICSP: nie wpadłbym na to żeby kolorować dane

P.S. zgubiłaś gdzieś jeden wyraz.
29 lip 11:43
`.ewela: wyrazu ciągu jest równa
22. Znajdz pierwszy wyraz i róznice tego ciagu
29 lip 11:46
`.ewela: Możesz mi to wyjaśnić po kolei?
29 lip 11:47
ICSP: Przykro mi nie mogę:(
29 lip 11:55
`.ewela: tzn?
29 lip 11:55
Jack:
zapisz tak:
a4+a7=86
a2+a13=22
i wykorzystaj arytmetyczność, czyli zamień każdy wyraz zgodnie ze wzorem: an=a1+(n−1)r
29 lip 11:56
`.ewela: bo ja nie wie m jak to zacząć o to mi chodzi
29 lip 11:56
Jack:
mam nadzieję, że nie popsułem zabawy, ICSP...
29 lip 11:57
`.ewela: a któro to an a1 ?
29 lip 11:58
ICSP: [P[Jack][ czy ja się bawię?
29 lip 11:59
ICSP: Jack*
29 lip 11:59
29 lip 12:00
Jack:
odniosłem wrażenie, że chcesz ją pokierować w stronę rozwiązania...
29 lip 12:01
ICSP: To niestety błędne wrażenie odniosłeś. Ja już nie pomagam matematycznie. Co najwyżej mogę
napisać że treść zadania jest zła.
29 lip 12:03
`.ewela: ICSP skoro nie pomagasz to czemu piszesz wiadomosci pod trescia zadania ja jedynie
prosiłam o pomoc bo nie rozumiem ciagów i tyle i za kazde rozwiazane zadanie dziekuje...
29 lip 12:06
Jack:
a czemu to już nie pomagasz?
29 lip 12:11
Jack:
`.ewela, nie da się określić ilości wyrazów... Tę część zadania musisz poprawić. Może
chodzi o różnicę ciągu i pierwszy jego wyraz, hm?
29 lip 12:11
ICSP: Straszną głupotę walnąłem i troszkę straciłem wiarę w siebie.
29 lip 12:16
Jack:
daj spokój...

Każdemu się zdarza − poza tym każdy z nas się czegoś jednak uczy, nie
posiadając wiedzy w pełni. Zobacz, że nawet
AS się walnął, a jego trudno odmówić
umiejętności i wiedzy. Może miałeś gorszy dzień.
29 lip 12:20
ICSP: ech. NO dobrze. Spróbuję się odbudować.
29 lip 12:26
Trivial:
ICSP, może Jack chciał cię oszukać!
29 lip 12:42
ICSP: On nie jest taki jak ty
29 lip 12:44
Trivial:
No pewnie. Ja tylko czekam na możliwość oszukania i wykorzystania swojej ofiary!
29 lip 12:45
ICSP: Dokładnie tak
29 lip 12:47
Jack:
wierzę w możliwości
ICSP. Poza tym, co dwie głowy, to nie jedna...
29 lip 12:48
ICSP: a
4 + a
7 = 86
a
2 + a
13 = 22
jest to równoznaczne z zapisem.
2a
1 + 9r = 86
2a
1 + 13r = 22
W = 2*13 − 2*9 = 26 − 18 = 8
w
a1 = 86 * 13 − 22*9 = 1118−198 = 920
Ponieważ nie jest powiedziane że jest to skończony ciąg arytmetyczny dlatego liczba jego
wyrazów równa się
∞.
29 lip 13:12
Jack:
hm... "Ponieważ nie jest powiedziane że jest to skończony ciąg arytmetyczny dlatego (...)" nie
jesteśmy w stanie podać odpowiedzi.
29 lip 13:17
`.ewela: To zadanie jest dobrze bo mam tak w odpowiedziach

a wiec dziękuję

wam

ja tu widze jakas dyskusje he
29 lip 16:18
`.ewela: a takie zadanie ciagów geometrycznych :
a) a5−a3=1680 i a3+a4=560
b)a1+a5=1285 i a2*a4=6400
cwiczyłam takie zadania 3 h i i nic nie kumam
29 lip 16:21
ICSP: geometryczne?
29 lip 16:28
`.ewela: ciag geometryczny
29 lip 16:28