ciągi liczbowe
kamil: pani Kwiatkowska złożyła do banku 10.000zl. Po 18miesiącach na koncie pani Kwiatkowskiej było
11 248, 64. Jakie jest oprocentowanie w skali roku, jesli bank kapitalizuje odsteki co poł
roku? nie uwzględniająca podatku dochodowego
28 lip 17:22
lisek: 4%
29 lip 09:02
pomagacz:
1.
https://matematykaszkolna.pl/strona/2320.html
2.
https://matematykaszkolna.pl/strona/292.html
ok, zacznijmy od początku
K
0 = 10 000 zł
p = ? − nasz nieznany procent
co 6 miesięcy odsetki, czyli po 18 miesiącach mamy trzykrotną kapitalizację po 6, po 12 i po 18
miesiącach, czyli:
n = 3
właściwie mamy wszystko, tylko szukane oprocentowanie p nam zostało
wzór
K
n = K
0 * (1 + p)
n
wyciągamy p:
11 248,64 = 10 000 * (1 + p)
3 | /10 000
1,1248 = (1 + p)
3 |
3√
1,0399 = 1 + p
p = 1,0399 − 1
p = 0,0399
1% = 0,01
x% = 0,0399
−−−−−−−−−−−−−−−
| | 0,0399 * 1 | |
x = |
| = 3,99% ≈ 4% |
| | 0,01 | |
29 lip 10:12
Jack:
A może tak:
11 248 = 10 000 (1+p/2)
3
| 11 248,64 | |
| =(1+p/2)3
|
| 10 000 | |
2(
3√1,124864−1)=p
p=8%, gdzie p to kapitalizacja w skali roku
29 lip 10:37
piotrek: jack ma dobrze, dwie poprzednie cioty tylko pierdolą głupoty... sorry za przekleństwa ale jak
patrzę na te wcześniejsze posty to się wkurzam że nooby tylko wprowadzają innych w błąd...
24 sty 12:17
yolo: lol
15 sty 22:25