Obliczyć objętość bryły zawartej między powierzchniami:
siwy: Obliczyć objętość bryły zawartej między powierzchniami:
paraboloidą hiperboliczną z=xy, walcem parabolicznym y=
√x, płaszczyznami x+y=2 y=0 z=0.
Bardzo proszę o pomoc, to znaczy o wyjaśnienie w miare możliwości co i jak należy tu wykonać
Trivial:
z zmienia się od z=0 do z=xy,
y zmienia się od y=0 do y=
√x aż do pewnego x
0, który jest miejscem przecięcia
powierzchni y=
√x i x+y=2. Potem
y zmienia się od y=0 do y=2−x.
x zmienia się od x=0 do x=x
0, a potem od x=x
0 do x=2.
Wyliczmy x
0. Spełnia on układ równań:
x +
√x = 2
Niech t =
√x, t≥0.
t
2 + t − 2 = 0
Δ = 1+8 = 9,
√Δ = 3.
| | −1±3 | |
t = |
| , ale t≥0, czyli ostatecznie: |
| | 2 | |
t = 1.
√x=1 → x
0 = 1
Wyliczyliśmy x
0. Zapiszemy teraz całkę. Jeżeli naszą bryłę nazwać Ω, to jej objętość wynosi:
1
√x xy 2 2−x xy
|Ω| = ∭dxdydz = ∫dx∫dy∫dz + ∫dx ∫dy ∫dz = ...
Ω 0 0 0 1 0 0