Cześć Wam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z fizyki, aczkolwiek będę wdzięczny jeśli ktoś
mi podpowie jak mogę je rozwiązać, zadanie b mam rozwiązane wyszło mi q≈7*10−8
za pomoc bardzo dziękuję
Na rysunku przedstawiono trzy, identyczne kulki o masie 5 g każda. Jedną z nich zawieszono na
jedwabnej nici, a dwie pozostałe spoczywają na plastikowym stole. Przed rozmieszczeniem kulek,
jedną z nich naelektryzowano, a następnie zetknięto kulki ze sobą i dopiero rozmieszczono, jak
pokazuje rysunek, używając uchwytów izolujących. L= 10 cm
a) Narysuj i nazwij wektory wszystkich sił działających na każdą kulkę.
b) oblicz wartość ładunku elektrycznego na kulce wiszącej, jeśli wiadomo, że siła, którą nić
działa na kulkę jest o 15% mniejsza od ciężaru kulki
c)oblicz wartość siły nacisku na stół każdej z kulek leżących na stole
d)oblicz minimalny współczynnik tarcia statycznego między stołem a kulką, który uniemożliwi
kulkom, leżącym na stole, rozsunięcie się.
W − ciężar
F − siła Coulomba
T − naprężenie nici
α=30o.
W=mg
b)
Fy = Fcosα
T = 85%W
T + 2Fy = W
| 3W | ||
2Fcosα = 15%W = | ||
| 20 |
| 3W | 3mg | |||
F = | = | |||
| 40cosα | 40cosα |
| 1 | q2 | |||
F = | * | |||
| 4πε0 | L2 |
| 1 | q2 | 3mg | |||
* | = | ||||
| 4πε0 | L2 | 40cosα |
| 3mgL2πε0 | ||
q2 = | ||
| 10cosα |
| 1+sinα | ||
μ = F | ≈ 0.12 | |
| N |