matematykaszkolna.pl
zadanie z fizyki maniek: rysunekCześć Wam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z fizyki, aczkolwiek będę wdzięczny jeśli ktoś mi podpowie jak mogę je rozwiązać, zadanie b mam rozwiązane wyszło mi q≈7*10−8 za pomoc bardzo dziękuję Na rysunku przedstawiono trzy, identyczne kulki o masie 5 g każda. Jedną z nich zawieszono na jedwabnej nici, a dwie pozostałe spoczywają na plastikowym stole. Przed rozmieszczeniem kulek, jedną z nich naelektryzowano, a następnie zetknięto kulki ze sobą i dopiero rozmieszczono, jak pokazuje rysunek, używając uchwytów izolujących. L= 10 cm a) Narysuj i nazwij wektory wszystkich sił działających na każdą kulkę. b) oblicz wartość ładunku elektrycznego na kulce wiszącej, jeśli wiadomo, że siła, którą nić działa na kulkę jest o 15% mniejsza od ciężaru kulki c)oblicz wartość siły nacisku na stół każdej z kulek leżących na stole d)oblicz minimalny współczynnik tarcia statycznego między stołem a kulką, który uniemożliwi kulkom, leżącym na stole, rozsunięcie się.
30 lip 17:53
Trivial: rysunek W − ciężar F − siła Coulomba T − naprężenie nici
30 lip 18:48
Trivial: Zapomniałem narysować siły reakcji podłoża. emotka
30 lip 18:58
maniek: one będą takie same jak W tylko w górę, tak?
30 lip 19:09
Trivial: rysunek α=30o. W=mg b) Fy = Fcosα T = 85%W T + 2Fy = W
 3W 
2Fcosα = 15%W =

20 
 3W 3mg 
F =

=

40cosα 40cosα 
 1 q2 
F =

*

4πε0 L2 
1 q2 3mg 

*

=

4πε0 L2 40cosα 
 3mgL2πε0 
q2 =

10cosα 
q = L3mgπε0/10cosα ≈ 7*10−8 [C] c) N − siła reakcji podłoża (siła nacisku na podłoże − taka sama wielkość) N = W + Fcosα ≈ 5.28*10−2 [N] d) F + Fsinα = μN
 1+sinα 
μ = F

≈ 0.12
 N 
30 lip 19:17
Trivial: Siła nacisku będzie równa sile W i tej części siły F która działa na stół.
30 lip 19:18
Trivial: Możesz to sobie wyobrazić tak: w kierunku y nie ma ruchu, więc siła nacisku musi równoważyć wszystko co w kierunku y (czyli w tym wypadku W + Fcosα).
30 lip 19:20
maniek: ok dzięki, bardzo mi pomogłeś,
30 lip 19:37