Równanie trygonometryczne
uczeń: Mam takie równanie trygonometryczne:
cos2x +
√3sin2x = cos
2x − 7sin
2x
No i rozwiązuje je w następujący sposób:
cos
2x − sin
2x + 2
√3sinxcosx = cos
2x − 7sin
2x
1 − sin
2x − sin
2x + 2
√3sincosx = 1 − sin
2x − 7sin
2x
1 − sin
2x − sin
2x + 2
√3sinxcosx − 1 + sin
2x + 7sin
2x = 0
8sin
2x − 2sin
2x + 2
√3sinxcosx = 0
6sin
2x + 2
√3sinxcosx = 0
I teraz kluczowe pytanie:
dalej robię:
6sin
2x + 2
√3sinxcosx = 0
2sinx(3sinx +
√3cosx) = 0
2sinx = 0 ∨ 3sinx +
√3cosx = 0
2sinx = 0 / : 2 ∨ 3sin = −
√3cosx / : 3
| | √3 | |
sinx = 0 ∨ sinx = − |
| cosx / : cosx |
| | 3 | |
| | π | |
x = kπ, k∊C ∨ x = − |
| + kπ, k∊C |
| | 6 | |
Teraz moje pytania:
1: Bardziej chodzi mi o równanie: 3sinx = −
√3cosx czy mogę zrobić tak jak zrobiłem?
Że podzieliłem przez cosx, nauczyciel w szkole mówił mi abym na to uważał bo mogę usunąć
jakież rozwiązanie. A jak tak można to dlaczego?
2: W rozwiązaniu przez książkę skończyli na 6sin
2x + 2
√3sinxcosx = 0 i napisali, że
cosx = 0 nie jest rozwiązaniem tego równania i możemy przez nie podzielić. Dlaczego? Mógłby
ktoś mi to
wytłumaczyć?
| | √3 | | π | |
3: Mi dla tg = − |
| wyszło x = − |
| + kπ, k∊C natomiast w książce podali: |
| | 3 | | 6 | |
| | 5π | |
x = |
| + kπ, k∊C. Według mnie niczym się to nie różni, prawda? |
| | 6 | |