granice funkcji w nieskończonościach
pieczarka: granice funkcji w nieskończonościach
Mam funkcje:
f(x)={ 3x3−2x2} / {−x3+5 }
mam znaleźć granice w nieskończonościach
lim (x−> \infty) f(x)=
i lim(x−> − \infty) f(x)=
(\infty to to samo co znak nieskończoności)
23 lip 18:32
Godzio:
| | 3x3 − 2x2 | |
f(x) = |
| |
| | − x3 + 5 | |
| | | | 3 | |
limx→±∞f(x) = limx→±∞ |
| = |
| = − 3 |
| | | | −1 | |
23 lip 18:49
pieczarka: czyli w obu granicach wynosi −3?
23 lip 18:53
Godzio: tak
23 lip 18:54
pieczarka: dziękuje bardzo
nie miałam pojęcia jak to rozwiązać.
23 lip 18:55
Godzio:
Jak masz ±
∞ to dzielisz przez najwyższą potęgę mianownika
| | a | |
Funkcje postaci |
| dążą wtedy do 0 i zostaje to co zostaje |
| | xn | |
23 lip 19:00