granica w punkcie z mianownikiem zerowym
Smok: Klasyk, a ja się głowię jak głupi. Jak się za to zabrać?
Oblicz granicę przy x → 2
24 lip 17:40
Basia:
nie istnieje; trzeba policzyć lewostronną i prawostronną
lim
x→2 (x
2−1) = 3
| | x2−1 | |
limx→2− |
| = 3*(−∞) = − ∞ |
| | x−2 | |
| | x2−1 | |
limx→2+ |
| = 3*(+∞) = + ∞ |
| | x−2 | |
24 lip 17:49
Smok.: Najgorsze jest to, że w książce Krysickiego i Włodarskiego "Analiza Matematyczna w Zadaniach"
(PWN '71) jest podane rozwiązanie tego zadania − i wynosi 4. Nie mam pojęcia dlaczego, skoro
tak właśnie zrozumiałem, że jeśli w mianowniku jest zero − to jest asymptota.
30 lip 16:22
Jack:
| | x2−4 | |
nie zawsze jest asymptota, sprawdź czy nie powinno być czasem |
| ... |
| | x−2 | |
30 lip 16:23
Smok.: Nie. Sprawdziłem kolejny raz − zadanie przepisałem prawidłowo. Hehehe.... gubię się. To co może
jeszcze być kiedy mianownik daje zero?
30 lip 16:45
Jack:
No to skoro jest taka odpowiedź, to prawdopodobnie literówkę popełnili.
| | x | |
Możesz dostać "lukę" w wykresie, np. f(x)= |
| =1, D: x∊R\{0}. Dostaniesz linię prostą na |
| | x | |
poziomie 1 z wyjątkiem x=0 − tam będzie przerwa. Granica oczywiście istnienie i jest równa 1
(ponadto jest oczywiście ciągła w swojej dziedzinie).
Ogólnie, chodzi więc o przypadek, gdy wraz z zerowaniem się mianownika zeruje się też licznik.
30 lip 17:14
Smok.: Tak. Kiedy zeruje się licznik i mianownik otrzymujemy oczywiście funkcję nieoznaczoną i musimy
ją przekształcać. Ale to inna pieśń. Jednakże coś mi się nie bardzo widzi ta literówka w
książce. Choć to wydanie z 71 roku, to nie jest bynajmniej pierwsze. Książka ma już ponad...
50 lat

. Mam też PDF z jakiegoś późniejszego wydania książki i zadanie jest to samo i ma
takie samo rozwiązanie.
30 lip 17:26
Jack:
1. funkcja "nieoznaczona"?

W każdym razie to właśnie ta "sama pieśń" − nie zawsze w punkcie
wyrzuconym z dziedzina mamy asymptotę (i nie zawsze daje się taką funkcję łatwo
przekształcić)!
2. Jeśli nie przyjmujesz takiego uzasadnienia, to masz dokładną odpowiedź
Basi (poza tym
wiele literówek znajdziesz u Krysickiego − co jakiś czas ktoś na coś trafia).
30 lip 18:39
Basia:
Tam jest błąd w odpowiedzi albo w treści zadania, od nie wiem już, którego wydania, nie
poprawiony.
Prawdopodobnie jest to błąd drukarski
w treści zadania i miało być tak jak pisze
Jack:
30 lip 18:59
Smok.: Ekhm.... No to mi daliście bobu..

Dzięki.
31 lip 18:03