wyznacz wszystkie wartości k
Monika: wyznacz wszystkie wartości k, dla których równanie z niewiadomą x ma trzy różne rozwiązania
(x−2)(x2−2kx+1−k2)=0
26 lip 00:33
ICSP: Δ > 0
26 lip 00:37
ICSP: oraz trzeba jeszcze wykluczyć k dla którego rozwiązanie trójmianu w nawiasie będzie 2
26 lip 00:37
Basia:
(x−2)(x
2−2kx+1−k
2)=0 ⇔
x−2=0 ∨ x
2−2kx+1−k
2 = 0 ⇔
x=2 ∨ x
2−2kx+1−k
2 = 0
równanie
x
2−2kx+1−k
2 = 0
musi mieć
dwa różne i różne od 2 rozwiązania
Δ> 0
Δ = (−2k)
2 − 4*1*(1−k
2) = 4k
2−4+4k
2 = 8k
2−4
8k
2−4>0 /:2
4k
2 − 2 >0
(2k−
√2)(2k+
√2)>0
| | √2 | | √2 | |
k∊(−∞, − |
| )∪( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
√Δ =
√8k2−4 =
√4(2k2−1) = 2
√2k2−1
| | 2k−2√2k2−1 | |
x1 = |
| = k − √2k2−1 |
| | 2 | |
| | 2k+2√2k2−1 | |
x2 = |
| = k + √2k2−1 |
| | 2 | |
x
1 ≠ 2 ∧ x
2≠2
x
1≠2
k −
√2k2−1 ≠ 2
k − 2 ≠
√2k2−1 /
2
(k−2)
2 ≠ 2k
2−1
k
2−4k+4 ≠ 2k
2−1
−k
2 − 4k +5 ≠0 /*(−1)
k
2+4k−5 ≠ 0
Δ
1 = 16 − 4*1*(−5) = 36
stąd:
| | √2 | | √2 | |
k∊(−∞, − |
| )∪( |
| , +∞)\{−5,1} |
| | 2 | | 2 | |
tak samo należy rozważyć trzeci warunek
x
2 ≠2
i też uzyskane wyniki odrzucić
26 lip 00:45
ICSP: x
2 − 2kx + 1 − k
2 = 0
pierwiastkiem nie może być x = 2. Zatem sprawdźmy dla jakiego k x = 2 będzie pierwiastkiem.
Dzięki temu uda nam się wykluczyć odpowiednie k
4 − 4k + 1 − k
2 = 0
k
2 + 4k −5 = 0
k
2 −k + 5k − 5 = k(k−1) + 5(k−1) = (k−1)(k+5)
k = 1 v k = −5
Basia zawsze lubiła bardziej skomplikowane metody
26 lip 00:50
Jack:
pamiętaj, że również Δ>0, bo inaczej mogą być ≠2 lecz np. x
1=x
2=3
26 lip 01:03