??
Patryk: czesc czasami mamy taki logarytm (nie podam przykładu nie znam) , że w pamieci go nie obliczymy
i stosuje sie cos takiego logab ax=b i dalej sie oblicza mozecie podac jakis przykład z
pełnym rozwiązaniem ?
28 lip 11:33
bart: log
5x=2
5
2=x
x=25
o to chodzi?
28 lip 11:46
Patryk: nie
28 lip 12:32
Patryk: a i b mamy x−sa trudno obliczyc w pamięci
28 lip 12:33
;) ZKS ;):
log1/381√3 = x
Takie coś?
28 lip 12:40
Patryk: tak
28 lip 13:28
Patryk: mozesz napisac cale obliczenie
28 lip 13:40
Godzio: log
1/381
√3 = x
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x = 81√3 |
| = 3−1 81 = 34 √3 = 31/2 |
| | 3 | | 3 | |
3
−x = 3
4 * 3
1/2 3
4 * 3
1/2 = 3
4 + 1/2 = 3
9/2
3
−x = 3
9/2
28 lip 14:55
Patryk: dzięki Godzio o cos takiego mi chodziło
28 lip 15:09