??
Patryk: Czy takie równanie x3−5x−4=0 da sie rozwiazac w taki sposób znalesc dzielnik wolnego wyrazenia
gdzie w(x)=0
i następnie podzielic przez dwumian
jaki dzielnik wychodzi mi ze to −1 ale wyniki mam złe
29 lip 15:44
ICSP: twierdzenie bezouta działa zawsze.
x3 − 5x − 4
w(−1) = −1 +5 −4 = 0
w takim razie dzielisz ten wielomian przez dwumian (x+1)
29 lip 15:46
Patryk: czyli dobrze odliczylem dzielnik tez podzielilem przez dten dwumian ale wynik zły
29 lip 15:47
Jack:
da się tak rozwiązać. Zauważając, że x=−1 jest pierwiastkiem można odpowiednio pogrupować.
x3−5x−4=x3−x−4x−4=x(x2−1)−4(x+1)=x(x−1)(x+1)−4(x+1)=(x+1)[x(x−1)−4]=...
29 lip 15:49
ICSP: jednakże.
x3 + x2 − x2 − x − 4x − 4 = x2(x+1) − x(x+1) − 4(x+1) = (x2 − x −4)(x+1)
29 lip 15:49
Patryk: mozecie mi podac wynik rozwiązanie po przez dzielenie (nie grupowanie)
29 lip 15:49
ICSP: po podzieleniu powinno wyjść x2 − x − 4
29 lip 15:50
Patryk: jak dzieliles? tradycyjnie czy sposobem Hornera
29 lip 15:52
ICSP: tradycyjnie.
29 lip 15:53
Patryk: wynik sie zgadza , ja cos zle robie
29 lip 15:54
Patryk: sposobem Hornera tez powinno mi dobrze wyjsc ?
29 lip 15:55
ICSP: zapisujesz tak: x3 + 0x2 − 5x − 4 ?
29 lip 15:55
Patryk: nie
29 lip 15:56
ICSP: to spróbuj teraz podzielić.
29 lip 15:57
Patryk: czyli tutaj robie błąd
29 lip 15:57
ICSP: zapewne tak.
29 lip 15:58
Patryk: reszte miałeś 0

czyba eraz mam dobrze
29 lip 15:59
Patryk: chyba
29 lip 15:59
ICSP: Reszta musi być 0. Przecież −1 jest pierwiastkiem wielomianu.
29 lip 16:00
Patryk: dzięki za pomoc
29 lip 16:00