Wyrazy ciągu i średnie
teofrast: Wyrazy ciągu i średnie
Dany jest ciąg {an} ∊ R taki, że 0 < a1 ≤ a2 ≤ .... ≤ an.
Pokazać, że
a) 4 a1an An ≤ ( a1 + an )2 Hn
b) a1an + Qn2 ≤ ( a1 + an ) An
( An − średnia arytmetyczna n liczb, Hn − śr. harmoniczna n liczb,
Qn − śr. kwadratowa n liczb )
27 lip 20:08
pomagacz:
średnia harmoniczna n wyrazów ciągu:
średnia arytmetyczna n wyrazów ciągu:
| | a1 + a2 + ... + an | |
An = |
| |
| | n | |
średnia kwadratowa n wyrazów ciągu:
| | a12 + a22 + ... + an2 | |
Qn = √ |
| pod pierwiastkiem wszystko jakoby co... |
| | n | |
myślę, że wiesz o co chodzi z tymi wzorami, miałem tylko dwie ostatnie średnie, o harmonicznej
teraz usłyszałem...
ok, teraz o zadaniu
cały ciąg jest większy od zera, to wiemy, postaram się coś wskórać z ppkt. b)
| | a12 + a22 + ... + an2 | | a1 + a2 + ... + an | |
a1 * an + |
| ≤ (a1 + an) * |
| |
| | n | | n | |
| | a1 + a2 + ... + an | | a1 + a2 + ... + an | |
P = a1 * |
| + an * |
| = |
| | n | | n | |
| | a1(a1 + a2 + ... + an) | | an(a1 + a2 + ... + an) | |
= |
| + |
| = |
| | n | | n | |
| | (a1 + an)(a1 + a2 + ... + an) | | (a1 + an)2(a2 + a3 + ... + an−1) | |
= |
| = |
| |
| | n | | n | |
| | n(a1 * an) | | a12 + a22 + ... + an2 | |
L = |
| + |
| = |
| | n | | n | |
| | n(a1 * an) + (a12 + a22 + ... + an2) | |
= |
| = |
| | n | |
| | n*a1*an + a1 + an + a2 + a3 + ... + an−1 | |
= |
| = ... |
| | n | |
dalej już nie wiem, mogłem pochrzanić coś, sorry za bazgroły, trza nad tym popracować, brak mi
pomysłu, jak coś spłodzę z tego to napiszę
28 lip 09:56
teofrast: Do tego zadania trzeba wiedzy Vaxa, którego wiedzę i doświadczenie oraz profesjonalną intuicję
matematyczną na tym forum niezmiernie cenię....Szanowny Vaxie gdzie jesteś? Zapomniałeś o
mnie ?! Pozdrawiam i czekam...
< teofrast >
28 lip 21:48
Vax: Spokojnie, ostatnio prawie cały czas jestem poza domem, ale kiedy jestem staram się wszystko na
bieżąco robić

a) Korzystamy z takiej mało znanej, jednak wartej zapamiętania uogólnienia nierówności
Cauchy'ego Schwarza, otóż mówi ona, że dla ciągów rzeczywistych dodatnich liczb x
i , y
i,
spełniających dla pewnych m oraz M:
zachodzi:
| | (m+M)2 | |
(∑symx12)(∑symy12) ≤ |
| * (∑sym x1y1)2 |
| | 4mM | |
No i teraz nasza nierówność ma postać:
4a
1a
nA
n ≤ (a
1+a
n)
2 * H
n
co w prosty sposób można przekształcić do:
| | 1 | | (a1+an)2 | |
(∑sym |
| )(∑syma1) ≤ |
| *n2 |
| | a1 | | 4a1an | |
Co jest prawdzie na mocy tego co napisałem na początku przyjmując, że m = a
1 , M = a
n , x
i =
| | 1 | |
√ai , yi = |
| dla i ∊ {1;2;3;..;n−1;n} |
| | √ai | |
b) Nasza nierówność ma postać:
a
1a
n + Q
n2 ≤ (a
1+a
n)*A
n
Co po wymnożeniu przez n jest równoważne:
na
1a
n + ∑
syma
12 ≤ (a
1+a
n)(∑
syma
1)
Teraz trzeba jakoś skorzystać z założenia, zauważmy, że zachodzi dla i ∊ {1;2;..;n}
(a
1−a
i)(a
n−a
i) ≤ 0 ⇔ a
1a
n+a
i2 ≤ (a
1+a
n)a
i
Dodając n razy taką nierówność dostajemy tezę.
Pozdrawiam.
29 lip 01:30