matematykaszkolna.pl
Wyrazy ciągu i średnie teofrast: Wyrazy ciągu i średnie Dany jest ciąg {an} ∊ R taki, że 0 < a1 ≤ a2 ≤ .... ≤ an. Pokazać, że a) 4 a1an An ≤ ( a1 + an )2 Hn b) a1an + Qn2 ≤ ( a1 + an ) An ( An − średnia arytmetyczna n liczb, Hn − śr. harmoniczna n liczb, Qn − śr. kwadratowa n liczb )
27 lip 20:08
pomagacz: średnia harmoniczna n wyrazów ciągu:
 n 
Hn =

1 1 1 

+

+ ... +

a1 a2 an 

średnia arytmetyczna n wyrazów ciągu:
 a1 + a2 + ... + an 
An =

n 
średnia kwadratowa n wyrazów ciągu:
 a12 + a22 + ... + an2 
Qn =

pod pierwiastkiem wszystko jakoby co...
 n 
myślę, że wiesz o co chodzi z tymi wzorami, miałem tylko dwie ostatnie średnie, o harmonicznej teraz usłyszałem... ok, teraz o zadaniu cały ciąg jest większy od zera, to wiemy, postaram się coś wskórać z ppkt. b)
 a12 + a22 + ... + an2 a1 + a2 + ... + an 
a1 * an +

≤ (a1 + an) *

n n 
 a1 + a2 + ... + an a1 + a2 + ... + an 
P = a1 *

+ an *

=
 n n 
 a1(a1 + a2 + ... + an) an(a1 + a2 + ... + an) 
=

+

=
 n n 
 (a1 + an)(a1 + a2 + ... + an) (a1 + an)2(a2 + a3 + ... + an−1) 
=

=

n n 
 n(a1 * an) a12 + a22 + ... + an2 
L =

+

=
 n n 
 n(a1 * an) + (a12 + a22 + ... + an2) 
=

=
 n 
 n*a1*an + a1 + an + a2 + a3 + ... + an−1 
=

= ...
 n 
dalej już nie wiem, mogłem pochrzanić coś, sorry za bazgroły, trza nad tym popracować, brak mi pomysłu, jak coś spłodzę z tego to napiszę
28 lip 09:56
teofrast: Do tego zadania trzeba wiedzy Vaxa, którego wiedzę i doświadczenie oraz profesjonalną intuicję matematyczną na tym forum niezmiernie cenię....Szanowny Vaxie gdzie jesteś? Zapomniałeś o mnie ?! Pozdrawiam i czekam... < teofrast >
28 lip 21:48
Vax: Spokojnie, ostatnio prawie cały czas jestem poza domem, ale kiedy jestem staram się wszystko na bieżąco robić emotka a) Korzystamy z takiej mało znanej, jednak wartej zapamiętania uogólnienia nierówności Cauchy'ego Schwarza, otóż mówi ona, że dla ciągów rzeczywistych dodatnich liczb xi , yi, spełniających dla pewnych m oraz M:
 xi 
0 < m ≤

≤ M
 yi 
zachodzi:
 (m+M)2 
(∑symx12)(∑symy12) ≤

* (∑sym x1y1)2
 4mM 
No i teraz nasza nierówność ma postać: 4a1anAn ≤ (a1+an)2 * Hn co w prosty sposób można przekształcić do:
 1 (a1+an)2 
(∑sym

)(∑syma1) ≤

*n2
 a1 4a1an 
Co jest prawdzie na mocy tego co napisałem na początku przyjmując, że m = a1 , M = an , xi =
 1 
ai , yi =

dla i ∊ {1;2;3;..;n−1;n}
 ai 
b) Nasza nierówność ma postać: a1an + Qn2 ≤ (a1+an)*An Co po wymnożeniu przez n jest równoważne: na1an + ∑syma12 ≤ (a1+an)(∑syma1) Teraz trzeba jakoś skorzystać z założenia, zauważmy, że zachodzi dla i ∊ {1;2;..;n} (a1−ai)(an−ai) ≤ 0 ⇔ a1an+ai2 ≤ (a1+an)ai Dodając n razy taką nierówność dostajemy tezę. Pozdrawiam.
29 lip 01:30