Średnia arytmetyczna i kwadratowa
teofrast: Średnia arytmetyczna i kwadratowa. Niech Qn oznacza średnią kwadratową n liczb a1, a2,
......, an , oraz An ich średnią arytmetyczną.
Pokazać, że jezeli 0 ≤ ai ≤ 1 ( i = 1, 2, .... , n ) , to
2√n Qn ≤ n An + 1 .
27 lip 17:16
Vax: Czyli równoważnie:
2√∑syma12 ≤ ∑syma1 + 1
Niech teraz Sk = ∑syma1k, czyli mamy dowieść:
2√S2 ≤ S1+1/2
4S2 ≤ S12+2S1+1
Z am−gm szacujemy prawą stronę:
P ≥ 44√S14 = 4S1 czyli mamy dowieść 4S1 ≥ 4S2 ⇔
∑sym a1(1−a1) ≥ 0, co będzie oczywiście prawdziwe, ponieważ ai ∊ <0;1>
Pozdrawiam.
27 lip 17:25
teofrast: Dzięki, Vax . No to zaraz puszczę nastepne. Teraz będzie seria łatwiejszych nierówności (a
potem znów trudniejsze). Pozdrawiam . <t>
27 lip 18:21