trygonometria.
tomq: 4(sin
x−|cosx|)≤1
4−4cos
2x−4|cosx|−1≤0
−4cos
2x−4|cosx|−1≤0
t=cosx
cosx≥0
−4cos
2x−4cosx+3≤0
√delta=8
t1=1/2
t2=−3/2 t2<0 nie spełnia
cosx<0
−4cos
2x+4cosx+3≤0
t3=−1/2
t4=3/2 t2 < nie spełnia
czyli mamy t1 i t3.. czyli t1=1/2 i t3=−1/2
później biorę to na wykresie.. ograniczam prostymi, ale nie wychodzi mi jak w odpowiedziach..
mógłby ktoś to dokończyć?

Proszę.
1 sie 19:14
Jack:
na samym początku, wyjściowa postać nierówności − jak dokładnie wygląda (nie zapomniałeś o
kwadratach nigdzie)?
1 sie 19:18
Trivial:
4(sin
2x−|cosx|) ≤ 1
Niech t = |cosx|, wtedy:
4(1−t
2−t) ≤ 1
Δ = 1 + 3 = 4
√Δ = 2
Czyli:
...
1 sie 19:27
Trivial:
...
| | 1 | | 1 | |
cosx ≥ |
| lub cosx ≤ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dalej już prosto.
1 sie 19:28